Už od středověku bývaly hostince a krčmy centrem společenského
života v každé větší obci. Klatovy pochopitelně nebyly
výjimkou. Velký rozvoj hostinců a restaurací přineslo 19.
století, tedy doba, kdy došlo k rychlé modernizaci v téměř
všech aspektech lidského života. Některým klatovským lokálům
jsem se zde už věnoval, jiné prozatím zůstaly bez povšimnutí.
Z tohoto důvodu bych se chtěl zajímavým podnikům věnovat ve
zvláštním seriálu. Pomyslné turné zahájíme v jednom tradičním
hostinci – v restauraci Na Baště.
 |
V případě restaurace Na Baště máme štěstí, že dávno
zrušený podnik stále svým způsobem existuje – minimálně tedy
dům, kde se nacházel – na rohu ulic Denisova a Čsl. Legií. Na
pěkně upravené fasádě je navíc stále vyveden nápis Bašta a
popisné číslo 37. Pěkný dojem z udržovaného domu kazí jen
„vývěsný štít“ švýcarské banky a zejména otřesné
polepy lákající k návštěvě solária v přízemních oknech. No
nic. Každopádně historie tohoto hostince se začala psát koncem
roku 1882. Prvním provozovatelem byl jakýsi Vojtěch Suchomel,
který lákal hosty na výtečný ležák ze zdejšího „p. Russově
pivovaru“. Mimochodem za litr klatovského piva účtoval 14
krejcarů, tedy asi o třetinu méně než za „plzeňské“.
Suchomelovi se jistě nedá upřít zásluha na zřízení
restaurace, ale ta mu příliš dlouho “pane“ neříkala. Kde
zakladatel Vojtěch Suchomel poté zakotvil, se mi nepodařilo
zjistit, je fakt, že ve stejné době a ve stejném oboru působil
v Klatovech Josef Suchomel – nejprve jako hostinský „V lázni“
(hospoda na předměstí v blízkosti studánky Klatovka),
později U Kozů. Možná to byl bratr, nevím. Zřejmě už během
roku 1883 měla Bašta nového provozovatele – zdejším hostinským
se stal Jiří Felix (1843-1898). To nebyla náhoda, hned si řekneme
proč. V té době totiž dům vlastnil hrabě Bedřich Stadion
z Tannabergu – majitel panství Veselí a Kout na Šumavě.
Právě v městečku mezi Kdyní a Domažlicemi tehdy fungoval
poměrně velký (v roce 1900 měl výstav 30000 hl, tedy dvakrát
více než klatovský akciový) a vyhlášený pivovar. Navíc
v tomto pivovaru byl vrchním sládkem Jiřího bratr František
Felix. Vyhlášený odborník také pracoval v „rusském“
pivovaru v Klatovech, později svou kariéru završil jako
vrchní sládek pivovaru v Českých Budějovicích. O tom, jaké
pivo se na Baště čepovalo, asi tedy není třeba hovořit.
|
 |
Je zřejmé, že restaurace si pod vedením hostinského Felixe vedla
dobře. Hostinský se navíc nebál dát ve svém lokále prostor
experimentům. Na jaře 1889 se zde například čepovalo pivo
uvařené z chmele vypěstovaného v Klatovech. Za celou akcí
stál tehdejší ředitel zdejší hospodářské školy Rudolf
Treybal, který chtěl obnovit slávu Klatov a okolí jako místa,
odkud pocházel ve středověku vcelku kvalitní chmel. Skutečně až
do 17. století bylo město obklopeno chmelnicemi, což nakonec
dokazují i dobová vyobrazení Klatov. Treybal nechal v polovině
osmdesátých let dovézt pár keříků z Rakovnicka a
v lokalitě tzv. Ameriky (u dnešní čističky odpadních vod)
zřídil malou chmelnici. První výpěstky nechal v zimě 1888
převézt do koutského pivovaru, kde v tamějším pivovaru
připravili várku. Část z ní si zamluvil i Felix a 16.
března 1889 ji začal čepovat. Téhož dne také Treybal v lokále
pronesl přednášku pod názvem „O pěstování chmele na
Klatovsku“. Pivo bylo údajně povedené, nicméně zůstalo jen u
tohoto experimentu.
|
 |
V roce 1891 chtěl Felix pozvednout úroveň restaurace
prostřednictvím rekonstrukce prostor. Plánoval to vzít skutečně
z gruntu – tedy odkoupit dva sousední přízemní domy – od
soudního sluhy J. Hrona a truhláře V. Hrůzy. Zatímco druhý
jmenovaný byl ochotný prodat, Hron se cukal a za dům s pouhými
dvěma světnicemi požadoval „báječných 4000 zlatých“.
Majitelé Bašty, tedy správa koutského velkostatku, ovšem nabídli
jen 2500 zlatých a z celého projektu sešlo. O celé
záležitosti informoval dobový tisk, což tedy bylo poměrně
neobvyklé, díky tomu se ale o „sporu“ dozvídáme. Pisatel
článku šel tak daleko, že dokonce připomněl, že Hron koupil
jen před několika lety za pouhých 600 zlatých.
I bez
rekonstrukce to ale v Baště žilo. V roce 1895 zde část
štamgastů založilo tzv. stolní společnost pod názvem Kroužek
mládenců z Bašty. Jak bývalo v těchto případech
zvykem – tato společnost povýšila návštěvu restaurace nad
tlachání a popíjení piva. Mládenci tak pořádali celou řadu
akcí – nejen v restauraci samotné, ale i mimo ni, oblíbili
si například prostorný sál hostince U zlatého slunce. Nejčastěji
se jednalo o taneční zábavy, ale také o komponované večery
s hudbou a mluveným slovem nebo komickými výstupy, které
dost často obstarávali sami členové kroužku nebo ochotnická
divadelní představení. Mládenci se ale nebáli větších akcí –
v létě 1896 například uspořádali v zahradě
restaurace velkou hospodářsko – průmyslově – živnostensko –
amatérskou výstavu. Jednalo se o parodii na tehdy velice populární
obří výstavy pořádané jak v Čechách, tak po celé
Evropě. Už při vstupu čekalo na návštěvníky koště
s hromadou smetí pod názvem „výstavní smetanka“, ale i
dalších více než 200 více či méně vtipných exponátů. Kromě
jiných se na akci významně podílel fotograf Karel Hahn, který
měl tehdy ateliér v zahradě vedlejšího domu. Podobnou
akcí byla o rok později výprava do Paříže, opět se
odehrávající v zahradní restauraci. Opět zcela v duchu
tehdejší doby, výtěžky z těchto akcí byly odevzdány na
dobročinné účely, nejčastěji Družstvu pro zbudování
sokolovny.
Část interiéru restaurace, kolem roku 1910.
|
 |
Když v únoru 1898 umírá ve
věku 54 let hostinský Jiří Felix, oba klatovské listy jej
v nekrolozích velice oceňují/ vyzdvihují. Šumavan píše:
„byl oblíbeným
hostinským, který otcovsky staral se o své návštěvníky, a při
rozkvětu své živnosti nezapomínal také na občanské a
vlastenecké povinnosti, jež plnil přispíváním ku všem veřejným
sbírkám národním i dobročinným i členstvím četných spolků
a odborů místních“.
Bašta byla hlavně „sokolskou“ hospodou, proto i Felix
podporoval především snahy o vystavění sokolovny. Do svého
podniku nechal instalovat hrací „siloměr“, který sestrojil
klatovský hodinář Petr Pichner. Po vhození 2 krejcarů bylo
možno se pokusit vychýlit páku a otestovat tak svou sílu. Komu se
podařilo vychýlit páku alespoň 150 stupňů, tomu stroj zahrál
sokolskou píseň. Třetina výtěžku ze siloměru putovala na
stavbu sokolovny.
Jen čtvrt roku po Felixovi se odebral na
věčnost i hrabě Bedřich ze Stadion-Tannhausenu. Smrt šlechtice,
který byl mimo jiné majitelem panství Kout na Šumavě a potažmo
i domu čp. 137, se tedy dotkla i restaurace Na baště. Situaci
zkomplikoval fakt, že hrabě Stadion část majetku odkázal rodině
Macenauerových, jejíž členové se mu starali o majetek. Dům tak
nakonec připadl Emerichu Macenauerovi (1864-1925), který si posléze
úspěšně u městské rady zažádal o koncesi na provozování
restaurace. Macenauer do provozu hostince obratem zainvestoval –
pořídil novou lednici a výčepní stroj. Lehce zmodernizovanou
restauraci poté propachtoval Marii Felixové–Lažanské, vdově po
Jiřím Felixovi. V tom, jak celý spor o dům dopadl lze jen
spekulovat, koncesi sice vlastnil Macenauer, ale v roce 1911 byl
dům s hospodou na prodej – a prodávajícím byl – Filip
hrabě ze Stadionu, resp. pozůstalí po něm. Dům se dostal do
majetku dalšího šlechtice – Bedřicha hraběte Rzyceswskiho. Ani
u něj se ale restaurant příliš „neohřál“ – už o rok
později opět mění majitele, tím se stává syn zdejší
hostinské Václav Lažanský, který navíc v roce 1913 přebírá
vedení podniku od své matky, která odchází po téměř třiceti
let služby v lokále na zasloužilý odpočinek. I v prvních letech
20. století si Bašta udržuje popularitu mezi hosty – kromě
Kroužku mládenců zde funguje také „společnost fílkařů“,
tedy milovníků karetních her.
Na snímku
manželé Čermákovi (majitelé tiskárny) před Baštou, kolem roku
1910.
|
 |
Se změnou ve vedení lokálu a jeho
odkupem ze strany jeho provozovatelů dochází k poměrně zásadní
změně – na čepu „končí“ koutecké pivo a vrací se sem
„dobře vyleželé,
proslavené pivo z českého akciového pivovaru v Českých
Budějovicích“, tedy
dnes známé pod značkou Budvar. Nejsem pivař, ale přijde mi
zvláštní, že standardním čepovaným pivem byla „osmička“,
světlý ležák – „desítka“ byla také v nabídce, ale jako
něco speciálního. V únoru 1919 umírá Marie Felixová-Lažanská,
podobně jako u jejího manžela i ji zveřejněné nekrology oceňují
jako šlechetnou ženu, zvlášť blízko prý měla k jedné skupině
zákazníků, neboť „v
dřívějších letech byla opravdovou matkou klatovských studentů,
kteří se scházeli na Baště a kterým předkládal chutné a
levné pokrmy a dovedla jim i vyhověti, když přišli s kapsou
prázdnou.“
|
 |
Je samozřejmě takřka nemožné
zjistit, jak přesně to uvnitř Bašty vypadalo. Nicméně z
dobových materiálů lze vyčíst, že měla dvě úrovně –
hlavní místnost a po vystoupání po několika schodech se host
ocitl v kuchyni – i tam se dalo sedět a bylo to prý oblíbené
místo členů Kroužku mládenců a přezdívalo se jí „Oliveta“.
I malíř Josef Čejka, který v roce 1916 posílal z italské fronty
pozdrav na Baštu, jej adresoval „přátelům nahoře v kuchyni“.
Během roku 1925 se Lažanský odhodlal k velké rekonstrukci domu a
pochopitelně i restaurace. Dosavadní kuchyně byla zrušena,
snížena její podlaha a přeměněna na běžnou hostinskou
místnost. Na podlahu byly položeny parkety, přibyly také nové
moderní záchody, zvětšena okna. V zadním traktu domu vyrostla
nová kuchyně, v zahradě byl instalován nový kuželník. Ale
hlavně – dům byl zvýšen o celé patro (dostal tedy podobu,
kterou známe dnes) a v němž měl restauratér svůj byt a další
dva pokoje zde vyhradil jako hostinské, tedy pro potenciální
hosty. Celou adaptaci navrhl a provedl klatovský architekt a
stavitel Vojtěch Brada.
|
 |
I ve třicátých letech minulého
století to na Baště žilo. V zahradě se v letních měsících
pořádaly nejrůznější akce. V roce 1934 se Lažanský rozhodl
vylepšit nabídku piva a začal točit Plzeňský Prazdroj.
Hospodský, stejně jako jeho předchůdce Jiří Felix, byl velkým
příznivcem Sokola, a proto se snažil do restaurace lákat hosty s
podobným zaměřením. Neváhal své tedy své potenciální hosty
oslovovat sokolským „bratři a sestry“.
V roce 1928 si
také obnovil koncesi na provoz podniku, pro představu, ve svém
podniku měl Lažanský na Baště povoleno: přechovávati
cizince (jednalo se o vyšší stupeň povolení, v rámci nižšího
bylo možno ubytovávat jen tuzemské hosty – pozn. aut.), podávati
pokrmy, čepovati pivo, víno a ovocné víno, čepovati pálené
lihové nápoje, podávati kávu, čaj, čokoládu, jiné teplé
nápoje a občerstvení, mít povolené hry (i možnost pro hosty
hrát karty podléhala před druhou světovou válkou povolení).
Možná by mě
pamětníci opravili, ale mám pocit, že komunistický převrat
Bašta nepřežila, resp. že nebyla zařazena do sítě znárodněných
podniků. Tradiční restaurace nebyla obnovena ani po roce 1989,
dnes je dům v majetku soukromé firmy. Bohužel nevím nic ani o
osudech Václava Lažanského ani jeho potomků. Pokud by snad
některý ze čtenářů disponoval informacemi o rodině Lažanských,
budu rád, když se mi ozve.
Restaurace Bašta v létě
1995. Za poskytnutí fotografie děkuji panu Dušanu Kučerovi.
|
Žádné komentáře:
Okomentovat