Po
několika měsících bych se rád vrátil k tématice
klatovských hotelů. Tentokrát bych se rád zaměřil na dva
podniky, které už jako hotely nefungují. Přesněji řečeno oba
stále fungují jako restaurace – Střelnice i Grand.
|
Jednomu
z nejtradičnějších klatovských hotelů – Střelnici jsem
se už věnoval v samostatném příspěvku v roce 2012. Od
té doby uplynulo poměrně dost času, navíc jsem shromáždil
další materiály o tomto podniku, tak snad nebude ctěným čtenářům
vadit, že se k němu ještě jednou vrátím. Objekt hotelu
Střelnice patřil, jak už napovídá název, zdejšímu klubu
ostrostřelců. Jeden z nejstarších klatovských spolků
provozoval vlastní střelnici, pořádal zde také nejrůznější
soutěže, nejčastěji ve střelbě tzv. plitkou. Už koncem let
šedesátých se také na Střelnici konaly vlastenecky zaměřené
slavnosti za účasti členů spolku, ale i představitelů města.
Například v červnu roku 1868 se právě Střelnice stala
centrem klatovských oslav sedmdesátých narozenin Františka
Palackého.
V roce 1870 se ostrostřelci, resp. c. k.
privilegovaný ostrostřelecký sbor v Klatovech, jak se spolek
oficiálně nazýval, rozhodli, že si ke střelnici přistaví
vlastní restauraci. V dobovém tisku se objevila zpráva, resp.
poděkování všem dárcům, kteří přispěli finančně na tuto
stavbu. Největšími donátory byli příslušníci šlechty z okolí
– hrabě Hanuš Kolowrat z Merklína, hrabě Korb
z Weidenheimu z Bezděkova, baron Schenk Stauffenberg ze
Žinkov a další. Klatovští živnostníci přispěli věcnými
dary a zejména tím, že poskytovali bezplatně povozy na dopravu
stavebního materiálu. Objekt byl dostavěn hned následujícího
roku a skládal se z: „
jednoho velkého salonu se třemi vedlejšími pokoji, světlé
kuchyně, špižýrny a velkých sklepů, jakož i z ledního
sklepu; nad to má stáje a lze ještě v prvním poschodí více
pokojů pro ubytování pronajmouti. Při budově jest zařízena
velká zahrada s krytým kuželníkem a hostinec s nadbytkem
obsazen stoly, židličkami, lavicemi, lampami aj. rovněž i
kulečníkem.“ Střelnice
sice fungovala jako hotel, ale nelze si provoz představovat tak, jak
je běžné v současnosti. Pokoje, resp. byty se pronajímaly
zpravidla na delší dobu, určené byly hlavně pro svobodné muže.
|
|
Ostrostřelci
nikdy svůj podnik neprovozovali sami – hned roce v 1872 jej nabídli
k pronájmu, a to minimálně na 3 roky. Prvním nájemcem byl
hostinský Ludvík Fischer, který Střelnici provozoval od svátku
svatého Jakuba, tedy 25. července roku 1872. O dva roky později mu
byl nájem prodloužen o dalších osm let za roční nájemné 1700
zlatých. Jak se brzy přesvědčíme, délka smlouvy nebyla nakonec
dodržena. V létě roku 1874 zde Fišer zavedl tradici
koncertů a tanečních zábav. Od listopadu 1876 také provozoval
omnibus (povoz), který odvážel zájemce na tehdy nově vybudované
nádraží a zpět. Ostrostřelci se na jaře 1879 rozhodli
nabídnout znovu restaurant k pronájmu. Asi už není možné
zjistit, zda nebyli s Fischerem spokojeni, nebo naopak sám
nájemce už nechtěl v Klatovech pokračovat (podle zmíněné
smlouvy měl ještě tři roky „k dobru“). Druhá možnost se zdá
pravděpodobnější, protože už v září téhož roku se
v Šumavanu objevila krátká noticka, že „ u
nás chvalně známý bývalý hostinský na Střelnici“
Ludvík Fišer se stal nájemcem známého píseckého lokálu „U
zlatého kola“. Druhým provozovatelem se stal v období 1879-1885 Antonín Heinz. V květnu 1880 se pochlubil, že znovu zřídil
zahradu a opravil oba zdejší kuželníky. Téhož roku v listopadu
zde také začal čepovat plzeňské pivo. Heinzova éra nakonec
končí koncem roku 1885, kdy hotel přebírá František Řeháček
původem z Roudnice nad Labem. Na Střelnici nakonec vydržel
celých 15 let, což byla v té době nezvykle dlouhá doba. Velice
důležitým rozhodnutím každého restauratéra byla (a stále je)
volby značky piva, která se bude v podniku nabízet. Řeháček
nejprve vsadil na Střelnici na pivo ze zdejšího parostrojního
pivovaru. Jeho podnik také fungoval jako hlavní sklad tohoto moku,
pro který si sem jezdili i další klatovští restauratéři i
soukromí zájemci. V roce 1894 pak hostinský přesedlal na pivo z
Koutu na Šumavě.
|
|
Agilní
Řeháček v hostinci prodával každoročně vánoční kapry –
nejprve z blízkých statků Chudenice, resp. Měcholupy, později
„přesedlal“ na třeboňské ryby. V roce 1895 nabízel k
vánoční tabuli i luxusnější nápoje – víno (zejména z
německých vinařských obastí, ale i z Mělníka), šampaňské
nebo dokonce „rum jamaiský a koňak francouzský“. Za Řeháčkovy
éry se Střelnice stala také sídlem několika spolků, které ve
zdejším sále pořádaly své schůze. V první řadě to byli
samozřejmě majitelé – ostrostřelci. Zejména vzdělávací
aktivity zde organizovala řemeslnicko-živnostenská beseda. V dubnu
1888 proběhla v hotelovém sále ustavující schůze
klatovského Bruslařského klubu, zázemí zde nalezli i zdejší
velocipedisté. Není divu, i sám hoteliér Řeháček byl hrdým
majitelem bicyklu. Už v létě 1897 provozoval klatovský sportovní
kroužek v zahradě hotelu kurt, na kterém zájemci hráli nejen
„lawn-tennis“, ale i kroket. Nepočítáme-li zamrzlé rybníky,
jednalo se pravděpodobně o první sportoviště v Klatovech.
V
případě rodiny Řeháčkových platilo ono okřídlené pořekadlo
o jablku (ne)padajícím daleko od stromu. Řeháčkův syn Ladislav
si v dubnu 1897 pronajal nádražní restauraci. „Nádražka“ je
už řadu let zavřená a ani v době, kdy fungovala, rozhodně nešlo
o žádný „nóbl“ podnik. Na přelomu 19. a 20. století tomu
ale bylo přesně naopak. Řeháček mladší navíc zavedl novou
službu, bylo možné si u něj objednat oběd přímo do kupé
vlaku. Každopádně dlouhá éra Františka Řeháčka na Střelnici
skončila na počátku roku 1900, kdy rozprodával vybavení hotelu
(300 thonetových židlí, kulečník, zánovní bryčku apod.).
Naproti tomu po Řeháčkovi začíná období, kdy se nájemci
hotelu velice rychle střídali.
V mezidobí se majitel hotelu
– spolek ostrostřelců domluvil s hoteliérem Theodorem
Chocholkou, který byl dosud majitelem pohostinství a rybářský
obchod ve východočeském Pacově. Tehdy podnik zahrnoval: v přízemí
2 velké a jeden menší hostinský lokál, kuchyni a kočovnu
(místnost pro vozky), v prvním patře pak 11 síní (pokojů),
v druhém patře pak dalších 9 pokojů. K využití byla
i půda a zejména sklep s lednicí. Ve dvoře se nalézaly 3
velké a jedna malá konírna (celkem se sem vešlo 36 koní),
drůbežník, dřevník, prádelník a kůlna na kočáry. Za dvorem
byla prostorná a stinná zahrada se třemi verandami a hudebním
pavilonem. |
|
|
Angažmá
Chocholky mělo z neznámých důvodů krátké trvání. Už
v červnu 1901 oznamuje dosavadní nájemce hotelu U města
Prahy (na klatovském náměstí) Jindřich Heyduk, že se „stěhuje“
na Střelnici. Naproti tomu Chocholka našel své nové působiště
v hotelu U Brabců v Třeboni. Ani Heyduk se tady moc
neohřál, už v květnu 1903 přebírá hotel dlouholetý hoteliér
U zlaté hvězdy ve Vimperku Jan Žáček. O rok později, jako
první v Klatovech, nabízí hostům pivo od největšího pražského
producenta - z akciového pivovaru Smíchov. O Žáčkovi se v
klatovském tisku dočteme ještě jednou a to v roce 1911, kdy se
ve sklepě svého hotelu ve Volyni oběsil. Důvodem byla údajně
finanční tíseň. Tu ale zřejmě nezapříčinilo působení v
Klatovech, odsud totiž Žáček odešel už na jaře 1905, kdy
Střelnici převzali podnikatelé Josef Vršecký a Jindřich
Schwarzinger. Noví provozovatelé se rovná nový dodavatel piva,
tentokrát z českobudějovického pivovaru. O dva roky později
oba hoteliéři oznamují v tisku, že se jim podařilo získat
Střelnici na dalších šest let, ovšem provozu hotelu se nakonec
od 15. července 1908 ujímá Rudolf Hálek. Jeho angažmá bylo pro
ostrostřelce konečně ta správná trefa, Hálek nakonec vedl hotel
více než čtvrtstoletí.
|
|
O
tom, že si Střelnici jako místo svých schůzí vybrala celá řada
spolků, už byla řeč. Často posloužily hotelové pokoje jako
dočasné provozovny pro určité služby. Takovou klasikou byla
možnost nechat si ošetřit chrup nějakým slovutným
specialistou. Do hotelu zajížděl například zubař Weinefeld z
Plzně. V prosinci 1892 si zvolil Střelnici jako svůj „základní
tábor“ Hynek Karpeles, který se snažil získat ve městě zručné
střihačky pro nejmenovanou pražskou továrnu na prádlo. Není
divu, že si vybral Klatovy, už tehdy byly známým centrem
prádelnického průmyslu.
Zvýšit návštěvnost a tedy i
útratu zákazníků se snažili i samotní provozovatelé –
zahrada Střelnice doslova vybízela k pořádání koncertů, o
čemž svědčí i zmiňovaný hudební pavilon – altán, kde byli
„naskládáni“ muzikanti. Hotel byl prakticky „domovskou
scénou“ pro hudbu vojenských vysloužilců. Zejména v prvních
desetiletích existence hotelu se také na zahradě odehrávaly
soutěže ve střelbě. Například v červnu 1876 se soutěžilo ve
střelbě na dva nepohyblivé terče. Úspěšní střelci mohli
získat prémie, mezi kterými se „nalézalo
mnoho zlatého i stříbrného náčiní, šperků a skvostů“
Nechyběly ani, z dnešního pohledu trochu obskurní, show –
například v červenci 1876 otisknul Šumavan následující
pozvánku: „Produkce.
Velké brilantní umělecké představení pořádá zde v úterý a
ve středu „na Střelnici“ jediný v tom oboru cvičený (!)
Číňan Ling-Look. S produkcí tou je spojen koncert střelecké
kapely, a bude se obé při pohodlném počasí odbývati v zahradě
při nepohodlném v sále“.
Škoda, že se ze zprávy nedozvíme, o jaký obor se vlastně
jednalo. I když je skoro jisté, že jen možnost vidět na vlastní
oči Asiata mohlo být dosti lákavé.
Za dveřmi pokojů
Střelnice se samozřejmě děly i věci, o kterých se moc nepsalo.
Příběhy, které přece jen za tyto zdi pronikly si ale nechám k
pozdějšímu použití – do článku o prostituci a příbuzných
řemeslech.
|
|
Jak
už bylo řečeno, v červenci 1908 se ujímá hotelu Střelnice
Rudolf Hálek, a následující téměř tři desítky let jeho
„vlády“ nad podnikem lze směle označit jako zlatou éru
Střelnice. V hotelové restauraci začal (kromě obligátního
plzeňského) čepovat pivo z nedalekého bezděkovského pivovaru.
Hálkovi, stejně jako ostatním klatovským živnostníkům, velmi
prospělo konání Pošumavské výstavy, která se ve městě
uskutečnila na jaře a v létě 1909 a přitáhla sem desítky tisíc
návštěvníků. V roce 1910 byl Hálek zvolen do výboru oborové
organizace – Společenstva hostinských a výčepníků. Po první
světové válce je patrná snaha povýšit podnik na vyšší
úroveň. Hotel také změnil majitele, bývalý spolek ostrostřelců
se po vzniku republiky transformoval v Národní střeleckou milici.
Ta nabídla v polovině roku 1919 hotel k pronájmu, a to od poloviny
následujícího roku na období šesti let. V „soutěži“ opět
zvítězil stávající nájemce, tedy Hálek. Před letní sezónou
1921 nechal staronový provozovatel upravit restaurační zahradu,
navíc ji opatřil novým elektrickým osvětlením. Častější
byly také hudební a další akce. V roce 1927 zřídil Hálek v
hotelu zvláštní místnost pod názvem Corso - tehdy se takový
noční zábavní podnik označoval jako „tabarin“. Myslím, že
právě zde bylo poprvé v Klatovech možno poslechnout si jazz, v roce
1932 zde vystupoval známý „groteskní tanečník“ a stepař Joe
Jarský. Kdyby bylo možno vrátit se v čase, určitě bych se na
nějakou akci v tabarinu Corso šel podívat.
Hálek měl
ale na paměti, že umění se člověk nenají. Pokračoval tak v
pořádání oblíbených vepřových hodů (zabijaček). V roce 1928
láká hoteliér hosty na čtyřchodový oběd za 6,50 Kč a na
večeři za korun šest. Průměrný plat tehdy činil nějakých 700
Kč, takže si můžete udělat představu, jestli byla Střelnice
drahým podnikem nebo ne. Zcela jistě to byl na Klatovy „lepší“
podnik. V roce 1935 rozprodává Hálek mobiliář hotelu, z čehož
je patrné, že na Střelnici končí. Kromě nábytku z restaurace
a zahrady nabízel například pianino od firmy Főrster, klavír od
Petrofa, kulečník, 180 ks parohů, dokonce 100 slepic „leghorek“.
|
|
Hotel
poté převzali manželé Otto a Anna Nápravníkovi, kteří
rozhodně nebyli Klatovanům neznámí. V roce 1919 převzal
Nápravník restauraci Živnostenská beseda, která sídlila v domě
v Krameriově ulici, který padl za oběť stavbě OV KSČ na
počátku sedmdesátých let minulého století. Slavnostní otevření
„nové“ Střelnice spojené s koncertem hudby Národní
gardy se konalo 6. června 1935. Minimálně na poli ubytovacích
služeb přibyl Střelnici už na počátku třicátých let moderní
konkurent – hotel Centrál. V roce 1940 bylo ve Střelnici 17
pokojů s celkem 27 lůžky. V každém pokoji bylo
umyvadlo s teplou i studenou vodou. Koupelnu měli hosté hotelu
k dispozici společnou. Co se týče cen, byla Střelnice
přesně v průměru klatovských hotelů, dražší byla Bílá
Růže i Centrál, naopak laciněji bylo možné se ubytovat v hotelu
Menčík, Němec nebo v Grandu.
Střelnice „přežila“
válku, stejně jako znárodnění. Nejsem takovým pamětníkem,
ale vím, že prokazatelně fungovala ještě v roce 1965. Je
evidentní, že později se větší zájem soustředil k tehdy
moderním a novým hotelovým provozům – Rozvoji a Beránku.
V současné době je na Střelnici v provozu, pokud se nepletu,
pouze restaurace. I ještě nedávno fungující, poměrně oblíbená
diskotéka je zavřená. Potenciál podniku tak zůstává nepříliš
využitý.
|
|
Trochu
ve stínu větších klatovských hotelů zůstával Grand na Husovo
náměstí. Historie tohoto podniku se začala psát v posledních
letech 19. století, konkrétně v roce 1895. Tehdy jej nechal
vystavět Augustin Rašťák a obratem jej nabídnul k pronájmu.
Augustin Rašták byl odborný učitel na zdejší hospodářské
škole, jednatel Klatovsko-plánického hospodářského spolku,
předseda místní záložny atd. Jak bývalo zvykem, hotelové
pokoje tvořily menší část domu. Majitel tak nabízel k pronájmu
i byt - „sestává se
z 5ti pokojů s kuchyní, sklepem a půdou a poskytuje
krásnou vyhlídku na celé město a okolí“.
Každopádně v domě také začala fungovat hospoda –
pod názvem Grand-restaurant. Nejprve ji provozoval Konstantin
Jarolím (1842-1932), zřejmě až do první světové války, kdy
odešel do penze. Ve zdejším sále nalezli prostor pro účinkování
divadelní ochotníci – sdružení Tyl zde například v listopadu
1897 odehrálo představení „Závěť“. Další organizací,
která našla svůj domov v Grandu, byl Spolek rakouských
zřízenců drah.
Stavitel domu Rašťák ale s domem
příliš mnoho štěstí nenadělal. Už v roce 1902 je totiž
koupil v exekuční dražbě kovář a koňský lékař
František Hostýnek. V majetku této rodiny je nemovitost
dodnes. V roce 1904 nabídl nový majitel pronájem nebytového
prostoru v domě pro obchod, nejlépe papírnictví.
|
|
Restaurace
i hotel fungovaly i za první republiky, od roku 1926 je provozoval
František Holý. Nový nájemce opustil po 15 letech hospodu
v Lubech a v inzerátu v Klatovských listech, ve
kterém oznamuje převzetí Grandu, se nezapomněl rozloučit se
svými zákazníky a také vysvětit důvod svého konce na
klatovském předměstí: „Zároveň
děkuji občanům lubským za to, že můj hostinec v Lubech,
který měl jsem po 15 let v držení a který následkem
zrušení koncese musel jsem opustiti, tak četně navštěvovali a
vždy v dobrém souladu se mnou žili. Budu rád vzpomínati na
léta v Lubech ztrávená a prosím všechny přátelé lubské,
aby se stali návštěvníky i mé nové restaurace v Klatovech,
kde budou vždy dobře obslouženi.“ Do
restaurace zařídil Holý výčep piva Světovar z plzeňského
akciového pivovaru. Kromě výborně upravených jídel
z restaurační kuchyně vyzdvihl i „domácně vyrobené naše
uzenářské výrobky.“
|
|
Koncem
třicátých let, konkrétně v červenci 1937, se hotel Grand
jako dějiště (málem) tragického případu dostal na stránky
celostátního tisku, konkrétně bulvárního Poledního listu.
V sobotu 17. července se totiž v jednom z pokojů hotelu
Grand podřezal jeho tehdejší nájemce Jan(?) Plánička. Důvodem
měl být údajný mimomanželský poměr jeho manželky. Mladý
hoteliér se rozhodl, že jí nebude stát v cestě a skoncuje
se životem. Není jasné, zda šlo o demonstrační pokus –
Plánička byl brzy nalezen a jeho kamarád jej přivedl zpět
k životu podáváním koňaku po lžičkách! Do hotelu pak
údajně dorazilo pět zdejších lékařů, kteří rozhodli o
převozu hoteliéra do nemocnice a krevní tranfuzi.
Na počátku
druhé světové války byl Grand nejmenším klatovským hotelem,
v šesti pokojích nabízel 9 lůžek. V pokojích byla
k dispozici tekoucí voda – ovšem pouze studená.
Jednolůžkový pokoj stál 9 korun na noc, levnější tak byl jen
hotel Menčík.
O tom, jak fungoval Grand během socialismu,
nemám moc povědomí. Pamatuji si jej až na konci osmdesátých a
v devadesátých letech. Hosté a provozovatelé mi snad
prominou, ale Grand mi vždycky připadal jako klasická „čtyřka“
a pajzl. A to i přesto, že se jej pomocí rekonstrukce v roce
1988 snažil vylepšit tehdejší vedoucí Ladislav Šimon, dnes
majitel restaurace a penzionu U parku (viz obrázek, scan z Nového Klatovska). Kvalitu kuchyně
a prostředí v současném Grandu si ale netroufnu hodnotit,
řadu let jsem tam nebyl.
|
Žádné komentáře:
Okomentovat