Než se pustíme do příběhů
klatovských řezníků, ještě trošičku teorie. I když bylo
živnostenské podnikání v 19. století, alespoň co se týče
nejrůznějších regulací, mnohem snadnější než dnes, některá
omezení přece jen existovala. Vzpomínaný živnostenský řád
zaváděl 3 typy tohoro podnikání: svobodné, koncesované a
řemeslné. Koncese byla typicky třeba při provozování hostinců,
náleven, kořalen atd. Zjednodušeně řečeno – k povolení
těchto činností byl třeba souhlas místního zastupitelstva a
později se k jejímu udělení vyjdařovalo i “oborové”
společenstvo (v Klatovech Společenstvo hostinských a výčepníků),
tedy prakticky konkurenti. Volnou živností býval nejčastějí
obchod – hokynářství nebo prodej jiného zboží (např. uhlí).
Stačilo jen nahlásit otevření obchodu na okresním hejtmanství.
Pro fungování řemeslné živnosti bylo třeba prokázat
kvalifikaci i praxi. Do této kategorie patřili i řezníci a
uzenáři.
Obdobně jako v dalších profesích – řezníci měli v Klatovech své dynastie. O rozvětvené rodině Prunarových jsem zde psal už několikrát, naposledy, když jsem prezentoval “nejstarší” portrét ze své sbírky – právě řezníka Jana Prunara. Prunarové se v Klatovech věnovali řezničině prakticky celé 19. století. Podobným případem byla rodina Kofferových. Bratři Petr (*1822) a Václav (*1825) byli oba řezníci a měšťané, Václav se navíc angažoval ve veřejném životě - byl členem městského zastupitelstva a správní rady zdejší spořitelny. Asi nepřekvapí, že Václav si vzal za manželku dceru zmíněného Jana Prunara, tedy holku z “řeznické rodiny”. Oba bratři zemřeli během jednoho týdne – v dubnu 1900. Synové Václava Koffera – Václav ml. (na snímku) a Petr se potatili – oba zůstali u řemesla. Václav (1865- 1934) byl dlouholetým předsedou klatovského oborového sdružení - Společenstva řezníků a uzenářů, které vzniklo v roce 1898. Velice známou a oblíbenou řeznickou rodinou byli i Osvaldovi. Václav Osvald (1844- 1919) provozoval svůj řeznický krámek u Bílé věže, asi nepřekvapí, že i on pojal za ženu jednu z dcer klatovské řeznické legendy – Jana Prunara. Býval velice oblíbeným společníkem a tím pádem vítán v každé společnosti – působil v Sokole a také jako místopředseda Společenstva a později se stal jeho nejstarším členem. Mimořádně oblíbené byly jeho uzenářské výrobky, zvlášť během klatovské pouti, kdy si ve svém domě ještě zařídil výčep piva. V podnikání se ale Osvaldovi moc nedařilo – nakonec přišel o svůj dům. Na konci života, jak se píše v jeho nekrologu, “uštván svým osudem počal od října tohoto roku (1919 pozn. aut.) blouznit. Ovládla jej nazaplašitelná myšlenka, že musí pozbylé jmění zpět získat. Pomátl se na duchu a zdálo se, že každé chvíle vybuchne u něho zuřivost. Počátkem prosince jako zázrakem se utišil a přes to, že vědomí jeho nebylo úplně jasné, bylo opět milo s ním pohovořit”. I jeho bratr Antonín (1849-1922) se věnoval stejnému řemeslu, navíc byl údajně prvním řezníkem v Klatovech, který zároveň nabízel i uzenářské výrobky. Tím ale výčet klatovských řeznických rodin nekončí – po generace se touto činností zabývali např. Pubcovi. |
Nezastupitelnou roli měli a stále
mají řezníci při zabijačkách. Jasné je, že fenomén
vykrmování vlastního pašíka byl hlavně vesnickou záležitostí.
Jsem si ale jist, že i na předměstích Klatov měli lidé své
chlívky s vlastními prasaty nebo dalším dobytkem. Moji domněnku
navíc podporuje statistika, opět z roku 1900. Úřady totiž
zjišťovaly při pravidlelných sčítání lidu (konaných za
Rakouska s desetiletou periodicitou) i množství hospodářských
zvířat, které občané vlastní. Na počátku 20. století
Klatované ve městě chovali 1051 kusů hovězího, 248 koní, 215
ovcí, 165 koz, 6 býků, 3 oslové a konečně 268 prasat. Materiál
k zabijačce s prdelačkou, tlačenkou a ovarem tady tedy rozhodně
byl. Pro zájemce, kteří neměli doma chlívek, ale zdejší
restauratéři poměrně často pořádali vepřové hody. Zvlášť
vyhlášené byly tyto trachtace v hotelu Střelnice nebo v
restauraci Kanon.
|
Žádné komentáře:
Okomentovat