KATEGORIE

sobota 21. října 2017

Výsledky voleb 2017 v Klatovech

Minulé týdny se nesly ve znamení poměrně vyostřeného politického boje v předvolební kampani. Pravda je, že tohle soupeření se čím dál tím víc přesunuje na internet - doby, kdy se v předvolebním čase plnily schránky letáky a speciálními novinami jsou, zdá se, pryč. Buď jak buď celá kampaň je historií, volební místnosti se před několika hodinami uzavřely. Protože mám rád čísla a jednoduché počty, rozhodl jsem se podrobit drobné analýze, jak jsme volili v Klatovech a okolí.




Lze i v rámci tak malého města jako jsou Klatovy vystopovat nějaké rozdíly mezi jednotlivými částmi města? Můžeme říct, že centrum města je pro pravici, zatímco například Podhůrčí fandí levici? Nakonec podobné otázky jsem si kladl už při minulých volbách v roce 2013. Pokusím se ale zodpovědět i další otázky - projeví se i v Klatovech razantní nástup Babišova hnutí ANO? Kolik ztratil minulý vítěz - ČSSD strana, která dosud měla jediného poslance s bydlištěm v Klatovech Igora Jakubčíka? Jaký byl výsledek někdejšího hegemona české pravice – ODS, jejíchž členové ovládají více než dvě desítky let zdejší radnici. Jak si u nás vedli liberálové, jejichž pomyslnou zástavu tentokrát nesli především Piráti? A jak uspěly strany operující se strachem – Okamurovci a další?


Pro připomenutí – výsledky voleb v roce 2013 v Klatovech víceméně kopírovaly ty celostátní. Zvítězila ČSSD (22,48%), před ANO (18,46 %), pomyslný bronz získala KSČM. Pouze rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí byl v našem městě vyšší než v rámci celé ČR. „Socani“ měli téměř o 4% více než Babišovci, zatímco na celostátní úrovni byl rozdíl necelá 2 %. Pravice značně ztratila i v Klatovech – na čtvrtém místě skončila TOP09 (12,73%) těsně následovaná ODS (11.76%). Do pomyslného klatovského parlamentu by pronikla ještě KDU-ČSL a strana Tomia Okamury, která se tehdy jmenovala Úsvit. Jen v pořadí těchto dvou stran se odlišovaly klatovské výsledky od celostátních. Kompletní výsledky a komentář k výsledkům zde. Ale minulé volby jsou historie, pojďme se podívat jak celé klání dopadlo včera a dnes.

Ještě poznámka k okrskům – jejich kompletní seznam a adresy, které k jednotlivým okrskům náleží zde.Výsledky se týkají pouze samotného města, bez tzv. integrovaných obcí! 
Voliči z prvního okrsku chodí vhazovat své lístky do budovy průmyslovky. Míří sem z poměrně velkého území, které zahrnuje i například, nejstarší panelové sídliště Pod Nemocnicí, část „Koldinky“ i vilovou „milionářskou“ čtvrť Pod Vrškem.

Srovnávání s výsledky minulých voleb, nebude zcela vypovídající – hranice okrsku se totiž od minulých parlamentních voleb trochu proměnily. Vím, o čem je řeč, ještě v roce 2013 jsem volil na „průmce“, při posledních volbách už ale v integrované střední škola na „Husáku“.
Jak zde volby dopadly, na prvních pěti místech se umístily tyto strany v následujícím pořadí:
1. ANO 28,81 %
2. ODS 14,63 %
3. Piráti 12.63 %
4. SPD    9,39 %
5. ČSSD  8,01 %

Na průmyslovce a tedy v prvním okrsku zvítězilo ANO, ostatně jako všude jinde. Socialisté zde ztratili podporu více než sta voličů, což je v okrsku, kde před čtyřmi lety a nyní volilo necelých 700 lidí, skutečně katastrofa. Pěkné bronzové místo zaznamenali Piráti, komunisté ztratili 3 % a vypadli z první pětky. O 3 % se také zvýšila volební účast, což je v kontextu dalších částí města trochu nezvyklé.


Voliči v druhém klatovském okrsku chodí volit do trochu zastrčené mateřské školky v Koldinově ulici. Přicházejí sem z této ulice, dále z části panelových domů v Plzeňské ulici, z Masarykovy a okolí. V minulých volbách zde bodovala levice, KSČM se zde umístila na druhém místě, přičemž celkově byla v Klatovech až třetí. I soc-dem zde s 26% zaznamenala svůj nejlepší výsledek. A letos?
1. ANO     25,45 %
2. ODS     14,12 %
3. KSČM  12,64 %
4. SPD      11,65 %
5. ČSSD   10,50 %

Jeden z nejrychleji vyhodnocených okrsků ukázal trend – obrovský propad ČSSD, ztráta více než 15 % a sešup z prvního na páté místo. Naopak ANO si polepšilo o více než 10%. I tak ale "jen" čtvrtina hlasů znamená pro vítěze voleb nejhorší výsledek ve městě. Posílila i ODS. Okamurovci zaznamenali jeden ze svých lepších výsledků ve městě – přes 10%. Pirátům nestačilo ani pěkných 9 % k první pětce. TOP 09 hluboko v poli poražených – lehce přes 4 %.

Jestliže jsem u minulého okrsku zmiňoval nadprůměrnou podporu komunistů, třetí okrsek bychom mohli směle nazvat „rudým“. Strana kolem placeného udavače Vojtěcha Filipa zde tehdy získala druhé místo a podporu téměř 19 % voličů a dosáhla zde největší podpory v Klatovech.

Letos rozdali zdejší voliči takto:
1. ANO    34,84 %
2. KSČM 11,73 %
3. SPD     9,68 %
4. ODS     9,53%
5. ČSSD   9,37 %

Rekordní zisk pro ANO, téměř 35 % - voliči v „mém“ okrsku mají zřejmě rádi silné muže. Andrej a spol. zde evidetně luxoval v řadách bývalých voličů levicových stran.Komunisté sice ztratili ale zároveň udrželi druhé místo. Další tři strany (SPD, ODS a ČSSD) se vešly do rozmezí 9-10 %. Smutné hlavně pro socialisty, ztratili zde hrozivých 16 %. Piráti sice dostali  skoro 9 %, ale na první pětku to nestačilo. Zajímavý je i výsledek libertariánů – Svobodní si zde dokonce polepšili o 7 hlasů, ale i tak to stačilo jen na 2,34 %. I zde se volební účast zvýšila a dosáhla 64,59 %


Čtvrtý okrsek zahrnuje poměrně rozsáhlé území zahrnující např. Kollárovu ulici, část Masarykovy, ale např. i Gorkého ulici, okolí tzv. lomečků a osadu Chaloupky. Patří do něj lety i ulice v oblasti vymezené ulicemi Gorkého a Dobrovského. V minulých volbách zde získaly nadprůměrný počet hlasů obě vítězné strany – ČSSD i ANO. K odevzdání hlasu je třeba se vypravit do budovy mateřské školky u pošty.
Tentokrát vypadá pořadí následovně:
1. ANO 30,91 %
2. SPD 13,28 %
3. Piráti 10,99 %

4. ODS 10,02 %

5. ČSSD 9,42 %

V jednom z nejvěších okrsků zvítězilo, jak jinak, hnutí ANO, oproti minulým volbám získalo 88 hlasů navíc. Na druhém místě, s nejvěším ziskem v Klatovech, SPD. Skoro to vypadá, že někde vedle hřbitova se bude stavět mešita. Třetí místo Piráti se skoro 11 %. Snad jediný okrsek, kde první místo mezi levicovými stranami udržela ČSSD, i když pouhých 9,4 % není jistě důvod k nadšení. Poměrně dost hlasů získali v této části Klatov STAN se 3,14 %.

Pátý klatovský volební okrsek by se mohl s trochou nadsázky nazvat „Rozvoj“. Zahrnuje tedy především oblast v okolí tohoto hotelu, vlevo od Plánické ulice ve směru ven z města. Do volební místnosti umístěné v tělocvičně ve Studentské ulici musejí i obyvatelé Pihovic. Minule zde svého nejlepšího klatovského výsledku dosáhla TOP 09, když skončila třetí v pořadí se ziskem 15.79 %. No letos to byla zcela jiná písnička, nejen pro „topku“.
1. ANO 29,64 %
2. ODS 13,05 %
3. Piráti 11,36 %
4. SPD  11,21 %
5. ČSSD 8,29 %


Už je to poněkdu obehrané písnička, ale i pátý okrsek má dva hlavní poražené – TOP 09 (ztráta 69 voličů) a ČSSD, která zde přišla o kulatou stovku hlasů. Druhá „ódéeska“ si připsala 3 %, komunisté naopak ztratili 7 %, tedy polovinu svých příznivců z roku 2013. Poztráceli i menší strany – lidovci nebo Zelení. STAN zde atakovali 5 % (4,76%) - slušné vzhledem k tomu, že tato strana v Klatovech není nijak aktivní.
Mateřská školka ve Studentské ulici je místem, kam chodí voliči ze sídliště „U tanku“ (říká se mu ještě vlastně tak?). Zde asi v posledních letech došlo k největšímu nárůstu počtu voličů vzhledem k nové výstavbě směrem k Činovu. I obyvatelé této obce volí zde. V roce 2013 se zde voličské preference nijak zvlášť nevymykaly klatovskému průměru.

Letos zde volby dopadly následovně:
1. ANO 32,15 %
2. ODS 12,73 %
3. Piráti 11,98 %
4. SPD    9,20 %
5. KSČM 9,10%


Výsledky v nejlidnatějším klatovském okrsku (zapsáno 1701 voličů) potvrzují trendy patrné nejen u nás ve městě, ale v celé zemi. Asi nejhorší výsledek a debakl ČSSD, pouhých necelých 8% a pád z prvního místa na šesté! Nárůst ANO o 15% a více než 160 hlasů. Zlepšení ODS o skoro 30 hlasů. Ztráta komunistů 7 %. Třetí místo Pirátů a propad TOP 09 i lidovců. Volební účast zde narostla a počet skutečně volících přesáhnul tisíc.
Další oblast Klatov je zařazená jako sedmý volební okrsek. Z větší části vilová čtvrť pod vrchem Vodojem bývala domovem skutečné elity města. Tedy alespoň v době kdy vznikala, tedy hlavně před druhou světovou válkou. Možná, že relativně dobrý výsledek ODS (3. místo – nejlepší ve městě) a TOP09 v roce 2013 vypovídá o tom, že zde žije trochu více pravicově zaměřených lidí.

1. ANO 28,63 %
2. ODS 21, 85 %
3. Piráti  9, 79%
4. SPD   9,04 %
5. ČSSD 8,79 %
Sedmý okrsek se, podobně jako v roce 2013, asi nejvíce v rámci Klatov vymyká celkovým výsledkům. Bašta pravice v Klatovech – nejlepší výsledek pro ODS, téměř 22% a druhé místo. Piráti i SPD kolem 9 % a „socani“ 8,71%. Jediné místo v Klatovech, kde komunistům pšenka nekvete – pouze 3,71 % pro soudruhy je jejich nejhorším výsledkem ve městě. Překonali je zde i TOP 09, Starostové nebo lidovci. Vítězem je samozřejmě i zde ANO se spíše průměrným výsledkem 28,63 %.

V dalším okrsku chodí volit lidé s trvalým bydlištěm v oblasti přilehlé k Dragounské ulici. Všichni tedy musí trochu do kopečka – místnost s urnou mají v budově gymnázia. I přes tuhle drobnou komplikaci jsou zdejší voliči nadprůměrně disciplinovaní, volební účast zde byla před čtyřmi lety o 6% vyšší než klatovský průměr.
Pořadí 2017:

 

1. ANO 28,80 %
2. ODS 14,80 %
3.- 4. Piráti 11,60%
3.- 4. ČSSD 11,60%

5. SPD  10,00%

Zde je třeba začít volební účastí – zde muselo dojít od posledních voleb k přeskupení, protože zde letos volilo 250 lidí a účast byla jen o 6% nižší než v roce 2013, kdy se k utrnám dostavilo téměř 600 voličů. Tak jako tak, v této části města se propad ČSSD nezdá tak hrozivý, „jen“ 8% a sestup z prvního na třetí místo,, o které se ziskem stejného počtu hlasů (29) podělila s Piráty.

DS, i když ztratila, si polepšila ze třetího na druhé místo. I tak ale dostala o polovinu hlasů co ANO. Desetinu hlasů zde získal naturalizovaný Japonec a jeho partička. První pětice bez „rudých“.
   


U hasičů vhazovali do uren své hlasy obyvatelé přilehlých ulic-Tyršovy, části Dragounské, Domažlické, Za Tratí a dalších. Výsledky se nijak zvlášť nelišily od zdejšího průměru.
Rok 2017 přinesl v tomto co do počtu voličů nejmenším okrsku tyto výsledky:
1. ANO 31,62 %
2. ODS 13,73 %
3. Piráti 10,86 %
4. KSČM 9,58%
5. SPD    8,62%

S volební účastí před 60 % jeden z okrsků, kde ANO získalo dokonce přes 30 % hlasů. O dvě procenta si od minule polepšila ODS. I zde kromě ČSSD dostala „na zadek“ i TOP 09, pokles z 16 na něco přes 3 % opravdu nelze nazvat jinak než výpraskem. Už v minulých volbách zde Piráti dostali celkem slušných 17 hlasů, letos svůj zisk zdvojnásobili. Zdá se, že i zde se liberální voliči přesunuli právě od TOP 09 k Pirátům. KSČM ztratila 4 %, nicméně podržela si své čtvrté místo.
SPD zde získalo jen o 2 % více než v minulých volbách.

A vzhůru do Podhůrčí. Desátý okrsek a vilky v ulicích Tolstého, Máchově, Voříškově a okolí zimního stadionu. V roce 2013 s jednalo o jedinou volební oblast, kde se mezi prvními pěti stranami neobjevila KSČM. Naopak zde do první pětky pronikli lidovci (8.66%), což se jim nikde jinde nepovedlo. Zároveň se jedná o první ze tří okrsků, kde vyhrálo ANO.

Po čtyřech letech, tedy v roce 2017 je ale pořadí prvních pěti stran následující:
1. ANO 26,81 %
2. ODS 17,94 %
3. Piráti 10,28 %
4. ČSSD 8,46 %
5. SPD    8,26 %
ANO zde tedy obhájilo své vítezství z před čtyř let, posílilo zde ještě o 6%.Je to ale skoro nejhorší výsledek hnutí v Klatovech.  I ODS zde navýšila svoji podporu, získala zde 16 hlasů navíc. I zde socialisté hodně ztratili - více než polovinu příznivců, nakonec stejně jako relativně úspěšní lidovci.

Podhůrčí ovládnul Andrej Babiš už před čtyřmi lety, celé Klatovy a nakonec celou zemi zcela uhranul až letos. V oblasti Domažlického předměstí se zatím tehdy seřadila ČSSD a KSČM s téměř shodným ziskem okolo 17%. ANO samozřejmě vítezství obhájilo a ke svému tehdejšímu zisku přidalo 14 %, v řeči absolutních čísel 114 voličů.
Pořadí (2017):
1. ANO 34,24 %
2. ODS 14,11 %
3. Piráti 10,45 %
4.-5. ČSSD 7,71 %
4.-5. KSČM 7,71 %


Jediný okrsek, kde příliš nezabodoval nahnědlý Japonec. Drtivé vítězství ANO nepřekvapí, vzhledem k tomu, jak zde babišovci zabodovali před čtyřmi lety. Okrsek je také zajímavý vysokou volební účastí – přes 66 %.
I mezi obyvateli centra města (náměstí a okolí) bylo už před čtyřmi lety nejúspěšnější hnutí ANO. Malá volební účast, pouhých 36%, byla způsobena zřejmě hlavně množstvím lidí, kteří jsou k trvalému pobytu přihlášeni na radnici. Mezi nimi skutečně moc voličů nebude.
Výsledky v říjnu 2017:
1. ANO 30,72 %
2.SPD  14,15 %

3. ODS 10,80 %
4. Piráti 10,61 %
5. KSČM 8,19 %
Centrum města a více než 30 % pro vítězné ANO. Druhé místo pro „vlastence“ z SPD a třetí pro „vlastence light“ z ODS. Levice se propadla KSČM ztratila rovných padesát hlasů, ČSSD dokonce přes šedesát. Stejně jako před čtyřmi lety i tentokrát se volilo v centru města nejméně ze všech okrsků, k urně zde přišla jen třetina oprávněných voličů.
Další „dělnicko-rolnický“ okrsek v Podhůrčí. Kromě drtivého vítězství levice mě v roce 2013 zaujala ještě minimální podpora ODS (lehce přes 6 %) a pouhý jeden hlas pro Piráty. To letos si obě strany o něco polepšily…
1. ANO 31,67 %
2.KSČM 13,50 %
3.ČSSD 10,28 %
4.ODS     9,96 %
5.Piráti     9,48 %

Malá útěcha pro ČSSD a jediný okrsek, kde soc-dem získala přes 10 % a třetí místo. I tak ale prohrála s komunisty, kteří zaznamenali v této oblasti svůj největší klatovský zisk. I tak zde ale ztratili cca 40 hlasů. Jeden ze svou klatovských okrsků, kde se SPD neumístila mezi prvními pěti stranami. Vzhledem k vyladění zdejších voličů je skoro 10 % pro Piráty vcelku překvapením. Naopk TOP 09 zde získala jen 2,73 %, což bylo v rámci města nejméně. Ale ani v roce 2013 tady lidé Kalouskovi moc nefandili. Dobrý výsledek zde zaznamenal i STAN (4,01 %).

Soudě podle voleb z r. 2013 další rudý okrsek a možná vůbec nejlevicovější oblast v Klatovech. Socialisté s téměř 30 % a komunisté s 18% učarovali voličům z okolí. Část sídliště v Podhůrčí (ulice část ulice Pod Hůrkou, Družstevní, Kvapilova) tak možná potvrzovalo klišé, že voliči levice jsou disciplinovaní, volební účast zde činila 66% (průměr Klatov necelých 59%). Včera a dnes se zde odvolilo celkem 63,79 % oprávněných voličů a preferovali strany v následujícím pořadí

1. ANO 39,27 %
2.KSČM 12,46 % 

3.ČSSD 11,04 %
4.ODS     9,61 %
5.SPD      7,72 %
Absolutní dominance ANO, nejvyšší zisk v Klatovech, téměř těžko uvěřitelných 40 %. Důchodci z Podhůrčí prostě Andrejka milují. Propast mezi vítězným ANO a druhými komunisty je propastných téměř 27 %. Drtivá dominance vítěze také znamenala mnohem menší zisky prio další strany v pořadí - na páté místo SPD stačilo necelých 8 %. Na svém zůstala ODS, naproti tomu jejich bývalý hlavní rival ČSSD ztratila více než 130 hlasů oproti poslednímu volebnímu klání. Tristní výsledek i pro TOP 09 - jen lehce před 2 %. 


Luby. Klatovské „předměstí“, které je napůl vesnicí a napůl průmyslovou zónou:). Před čtyřmi lety zde zvítězil Babiš a co., naproti tomu komunistům v Lubech se moc nefandilo, dostali zde „jen“ 10 %.

Lubští letos volili takto:

1. ANO 28,78 %
2.ODS  16,09 %
3.SPD   11,05 %
4.Piráti  10,24 %

5. ČSSD 6,66 %
V Lubech sice obhájilo ANO své vítězství, ale posílení o „pouhých“ 6 % je v kontextu dalších okrsků spíš slabé. Ale samozřejmě 30 % je výsledek, o kterém si ostatní soupeři mohou nechat vzdát. Druhá ODS zde posílila téměř o 5%, SPD ještě přidala ke svému minulému výsledku o půl procenta více. Komunisté byli v Lubech vždy slabší – tentokrát jen těsně přes 6 %. Hovořit o ztrátách ČSSD je asi zbytečné – satanských 6,66 % stačilo až na páté místo. Nejlepší výsledek zde zaznamenali STAN, v Lubech překročili magickou hranici 5 %, jako v jediném okrsku v Klatovech. Voliče z Lub je také třeba pochválit - jako jediní všichni zvláddli odevzdat své lístky, tak aby byly platné. V ostatních okrscích  se vždy našel někdo, kdo do urny vhodil neplatný hlas. 

Tolik jednotlivé okrsky - a jak to tedy vlastně dopadlo celkově? Žádné velké překvapení se nekoná – to, co bylo mnoho měsíců víceméně jasné se potvrdilo – i v Klatovech. Každopádně nástup stran, pro které se vžilo označení nesystémové či protestní, se dal čekat. Ale jeho míra mě tedy překvapila. Zároveň tak strašný debakl ČSSD, posledního vítěze a ve vládní politice celkem úspěšné strany, je šokující. Pro jediného klatovského poslance, bezbarvého „strejdu“ Igora Jakubčíka to znamená, že tentokrát v poslanecké lavici nezasedne. Podobně jako desítky jeho kolegů.
Výsledek ANO v Klatovech nijak nevybočuje – politická sekce Agrofertu zde získala ještě o cca 1,5 % více než v celé zemi. Nic překvapivého, vítězství Babiše už bylo mnoho měsíců jasné. Z mého pohledu bude zajímavé sledovat, jak to chlapci co makají poskládají. Asi to nebude úplně lehké. Zároveň se trochu obávám nápadů, které ANO prezentovalo před volbami – např. v souvislosti se samosprávou. Zrušení obecních zastupitelstev v kombinaci s přímou volbou starostů ani podobné šílenosti se snad prosadit nepodaří.
Klatovy také bývaly místem, kdy v dobách své největší slávy bodovala ODS. Je docdela možné, že tato doba se pomalu vrací i letos zde „modří ptáci“ získali o 2 % více než byl celorepublikový průměr.
Třetí místo získali piráti a přebrali tak žezlo vábničky pro liberální voliče po TOP 09. Jejich klatovské výsledky skoro přesně kopírují ty celostátní - rozdíl je 0,4 % ve prospěch ČR. Velice bych přivítal, kdyby se tahle strana uchytila na komunální úrovni. Našemu městu by VELMI prospěla větší otevřenost a transparentnost, kterou Piráti prosazují.
Čtvrté místo Okamurovců není překvapující, mám pocit, že klatovská buňka zatím neexistuje. Jsem zvědav, který z místních „vlajkařů“ zvedne tuhle rukavici a začne prodávat strach i na místní úrovni.
ČSSD zaznamenala rozhodně největší prohru voleb, v Klatovech sice byla ztráta o něco málo menší než na celorepublikové úrovni, ale i tak je to děs. Ztráta třinácti stovek voličů je děsná. Otázka je, zda je možné nějak vylepšit pozici jakékoli strany z lokální úrovně. Asi ne, ale lze to jen těžko posoudit. Politiku směrem ke svým potenciálním voličům totiž v Klatovech nedělá žádná strana:). Nejsem fanoušek „socanů“, ale skutečně jim přeji, aby se z tohoto debaklu vzpamatovali.
To v pořadí šestým komunistům nepřeji nic jiného než postupný zánik. Soudě dle (nejen) klatovských výsledků k tomu snad už konečně dochází. Mandát navíc neobhájil ani další poslanec z okresu, který ve Sněmovně reprezentoval Klatovsko – Karel Šidlo z Bezděkova. No, ztráta Igora Jakubčíka jako zástupce okresu škoda je, Šidla ne.
Velkou ztráty zaznamenala i TOP09, ve světle jejich letošních výsledků se vlastně vůbec divím, jak se mpohlo stát, že před 4 lety uhranula v Klatovech i v celé ČR tolik voličů. Zřejmě tehdy ještě fungovalo kouzlo „pankáče“ Karla S. v prezidentských volbách.
Strana postrádá osobnosti a asi jí dost škodí „ten, co může za všechno“ v jejím čele.
Lidovci to nikdy u nás v regionu neměli jednoduché - celkem dost si pohoršili, nejen u nás ve městě, ale v celém kraji. Místostarosta Domažlic, který mi velice rozumně odpovídal v předvolebním dotazníku, tak poslancem nebude.
Celorepublikový úspěch STAN mě celkem dost překvapil, zdá se, že tato politická formace má potennciál i v Klatovech.
Poslední sledované – desáté – místo obsadili Svobodní. Jejich agendu a částečně i rétoriku jim už před časem „ukradli“ jiní, kteří umějí mnohem lépe zacílit na své zákazníky, resp. voliče.
Ješt pár slov k volební účasti – ta zůstala prakticky na stejné úrovni jako před čtyřmi lety a cca o 1 % nižší než v celé zemi.
Lze tedy vystopovat nějaké rozdíly mezi prefrencemi voličů v Klatovech a zbytku země? Sestavoval-li by se parlament jen na základě výsledků jenom v našem městě, tvořilo by jej „jen“ šest stran. Lidovci? TOP 09 ani Starostové by v něm nezasedli. Tenhle stav by samozřejmě vyhovoval především vítězi.
Každopádně teď si dáme nějakou dobu od politiky pauzu -alespoň na tomto webu. Ale ne zase tak na dlouho, příští rok na podzim nás čekají další, z mého pohledu mnohem zajímavější, komunální volby.

Žádné komentáře:

Okomentovat