Nechci
fušovat do řemesla desítkám webů, které se zabývají vařením,
ale přece jen si dovolím přinést na závěr několik houbových
receptů, které uveřejnily časopisy Domov a svět (1931) a Pestré
květy (1930). Pravda je, že recepty nejsou moc obsáhlé, o
poměrech nebo množství surovin či detailním popisu postupu
nemůže být ani řeč. Zřejmě se počítalo s velkou
zkušeností čtenářek v kuchyni.
Houby
s makaróny
Na
kuthan (pánev či hrnec -
pozn. aut.) dáme lžíci
sádla, trochu kmínu a necháme zpěnit. Přidáme nakrájené houby
a dusíme. Zatím ve slané, vařící vodě si potom uvaříme
makaróny, tyto pak s dušenými houbami promícháme a klademe
je do vymazaného pekáčku, ve kterém je necháme trochu zapéci,
při čemž je zalijeme mlékem, ve kterém rozkloktáme 2 žloutky.
Místo makarónů můžeme dáti cezené nudle nebo flíčky.
Plněná
rajčata neb kapusta s houbami
Rajská
jablíčka omyjeme, vršky seřízneme a vnitřní dřeň lžičkou
vydlabeme. Pak si připravíme rýži, smíchanou s dušenými
houbami, jablíčka touto směsí naplníme, posypeme parmezánem a
ve vymazaném pekáčku necháme zapéci. Podobně plníme listy
kapusty, které dříve ve vařící vodě trochu ovaříme.
Květák
s houbami
Květák
uvaříme ve slané vodě, ale ne docela a rozebereme je na růžičky.
Mezitím uděláme dobrou rajskou omáčku a udusíme si čerstvé
hříbky. Do vymazaného pekáčku klademe květák, střídavě
s houbami a zaléváme rajskou omáčkou. Navrch posypeme
parmezánem a strouhanou šunkou, eventuálně sekanou šunkou.
Houbový
svítek do polévky
Na
drobno nasekané čerstvé nebo namočené sušené houby zamíchají
se do 4 dkg utřeného másla, přidají se 2 vejce, máčená
houska, trochu cibulky, osolí, trochu opepří, rozdělá podle
potřeby s mlékem na řídké těsto, které se nalije do
kuthanu, vymazaného máslem. Svítek hodí se do zapražené i
masové polévky.
Polévka
z ryzců
2-3
borové ryzce, lidově zvané tupláky, rozkrájejí se na dlouhé
řízky a vaří ve slané vodě.1-1,5 hodiny do měkka. Polévka se
zapraží, a když se povařila, přidá se k ní trochu
houbového extraktu. Chutná jako masová.
Přeji
dobrou chuť. Osobně bych nejraději ochutnal jídlo podle
posledního receptu – polévku z ryzců. Znám tyto houby ve
slaném nálevu, ale polévku jsem nikdy nejedl. Každopádně ryzce
jsem v lese už pěkných pár let neviděl, asi si dávají
pauzu .
|
Žádné komentáře:
Okomentovat