KATEGORIE

pátek 13. dubna 2012

včera a dnes - Rybníčky

Oblíbeným tématem nostalgizujících projektů podobných tomuto je srovnávání historických fotografií míst s jejich současnou podobou. Zkusím to také a první vlaštovkou bude pohled na Rybníčky ze konce Pražské ulice. 


Kdysi kompaktní prostor s řadou obytných domů po obou stranách, namísto zaslepeného parkoviště silnice, kterou později urbanisté narovnali, zvýšili počet pruhů a olemovali hradbou paneláků - vznikla dnešní Plzeňská.
Pohlednice - před rokem 1926
Škoda, že dobová pohlednice neukazuje více také řadu domů na levé straně. Secesní rohový činžák (pravděpodobně ze začátku století) s uzenářstvím  se mi moc líbí. Vzpomínám si,  že na pravé straně na rohu fungovala ještě v osmdesátých letech prodejna akvarijních ryb a drobných domácích zvířátek, než ji nahradil jakýsi post-panelák, který tam uvidíme dnes.
Samozřejmě velice problematický je pláň, kde v druhé polovině osmdesátých let vztyčili místní bolševici památník A. Zápotockého. No, naštěstí si tam moc dlouho nepobyl. Celý prostor oddělující parkoviště od silnice ovšem považuji  problematický. Líbilo by se mi, kdyby silnice byla vhodnou výsadbou zeleně trochu „odstíněna“ od placu, který zbyl po památníku….        

13.4. 2012

1 komentář: