Dnes
bych chtěl představit historii jedné z nejstarších klatovských hospod a
restaurací. Řeč bude o všem jistě velmi známém Kanonu v Pražské ulici. Výběr
tématu samozřejmě není náhodný, v příštích dnech se po letech, kdy byl
Kanon synonymem pro nepříliš vábnou hernu, restaurace otevírá zcela v novém. Název
sice doznal změny, nově se bude chodit k Žíznivýmu kozlovi, ale nový
vzhled restaurace a její duch jasně odkazuje k dlouhé tradici
restauračního zařízení v tomto místě.
Z
neznámých důvodů ovšem Čapek končí velmi brzy. Již v říjnu 1897 se
restaurace znovu otevírá, tentokrát pod vedením Františka Svobody (1867-1931). Výběr nového provozovatele asi nebyl
náhodný – Svoboda měl jednak hospodu na náměstí (v domě, kde dnes sídlí
prodejna Baťa), ale především provozoval velkoobchod s protivínským pivem.
Svoboda garantoval „pivovarskou“, tedy velkoobchodní cenu piva, k jejímu
dosažení mu tedy asi dopomohl nadstandardní vztah k pivovaru
v Protivíně. Velké a hluboké sklepy v domě v Pražské ulici
zřejmě také umožnily Svobodovi skladovat velké množství ledu a dokonce jej
nabízet k prodeji.
|
Téměř
celé první desetiletí 20. století tak „vládne“ v Kanonu František Svoboda s
rodinou. V roce 1905 přidal ke skladu piva a k nabídce minerálních a sodových
vod i značkovou „Hanáckou minerálku“.
Svoboda se také angažoval v komunální politice, poprvé byl zvolen členem
městského zastupitelstva již v roce 1900 a setrval zde dvě volební období
až do roku 1909. V roce 1912 byl dokonce zvolen zemským poslancem, když zvítězil
v doplňovacích volbách, které byly vypsány poté, co náhle zemřel dosavadní
poslanec a starosta Klatov MUDr. Alois Mašek. Nutno přiznat, že vzhledem
k vnitropolitickým okolnostem tehdy rakouský parlament nezasedal, nově
zvolený poslanec tedy prakticky funkci nevykonával. Svoboda byl také více než tři desítky let předsedou místní organizace
Společenstva hostinských a výčepníků, sdružení, které hájilo zájmy
provozovatelů restaurací a hospod. Ve dvacátých letech se také vrátil do
městského zastupitelstva a zasedal i v užším vedení – radě města. Byl také
předsedou výkonného výboru Pošumavské výstavy v roce 1909, která byla
vyvrcholením zlatého období Klatov mezi rokem 1890 a první světovou válkou. Měl
zde vlastní pavilon s restaurací a kavárnou. Tehdy zde již nabízel
plzeňské pivo, takže již někdy před rokem 1909 „přesedlal“ z protivínského
na plzeňské. I v dobách, kdy již sám Kanon neprovozoval, vlastnil
velkoobchod právě s plzeňským mokem.
|
Zřejmě kvůli množství ostatních aktivit se
koncem roku 1909 Svoboda rozhodl svou „vlajkovou loď“ - restauraci Kanon,
pronajmout. Od ledna 1910 se provozu restaurace Kanon ujímá Alois Lukavský s
manželkou Josefou. I Lukavský nabízel lahvové protivínské pivo a to dokonce i s „donáškou“ domů. Jak napovídá rozloučení
zveřejněné v Klatovských listech koncem léta 1918, Lukavský padl během války na
ruské frontě a jeho manželka nakonec upouští od dalšího provozování restaurace.
Naznačuje ale, že svou „misi“ v Kanonu nepovažuje za ukončenou. K
provozování hospody se skutečně na krátký čas vrátila (zřejmě v první
polovině roku 1924).
|
Trešl, podobně jako ostatní hostinští, čas od
času pořádal „tématické akce“ - jako například vepřové hody s koncertem. Do novin
si ale zadával inzerát, i když sháněl personál,nebo když v roce 1929 nabízel tříchodové menu za 6 korun.
|
Začátek
třicátých let nebyl pro rodinu zakladatele Kanonu Františka Svobodu příliš šťastný, v
roce 1930 náhle umírá jeho syn František ml. o rok později, na počátku července
1931 ho na věčnost následuje ve věku šedesáti čtyř let i František st.
Po jeho smrti nastává dočasný soumrak
hostinské živnosti v Pražské ulici č. 123. Z hospody se stává
prodejna náhradních dílů na automobily zřízená továrnou Walter poměrně známou
automobilkou, která sídlila v Jinonicích (tehdy) u Prahy. Výběr sortimentu
nově zřízené prodejny nebyl náhodný – další Svobodův syn Theodor byl ředitelem
této fabriky.
|
I když restaurace nepochybně fungovala během
desítek let komunistického režimu, ocitáme se obrazem na jeho samém sklonku na
jaře 1989. Fotografie pochází z videozáznamu z návštěvy německých zpěváků, o které jsem psal před dvěma lety. Na
snímku kuchyně restaurace s předkrmem pro vzácné hosty - tehdy zřejmě špičková klatovská gastronomie.
|
Celý
prostor restaurace byl pochopitelně z gruntu přeměněn, neboť
interiér bývalé herny rozhodně neodpovídal záměrům nového
provozovatele. Zbořen tak byl např. bar v zadní části
restaurační místnosti, kuchyně dostala zcela nové vybavení.
Spotřeba dřeva byla na první pohled enormní – na novou podlahu,
obložení, lavice při stěnách, židle, stoly a další mobiliář.
Některé součásti interiéru jsou skutečně nápadité a
potvrzují šikovnost majitele, kterou nakonec již skoro dvě
desítky let prezentuje ve svém druhém podniku. Galerie dokumetující přestavbu prostoru zde.
|
Celý
lokál je vlastně rozdělen na dvě části – hned naproti vchodu
je umístěn výčep, „tank“ s pivem a stoly v oknech –
místo pro hosty „na stojáka“, tzv. mokrý loket. V druhé
části budou klasické stoly a již zmíněné lavice při stěnách
místnosti - vše v „barové“ výšce. Zajímavé jsou i
průhledy do kuchyně, příprava jídel tedy bude, jak je dnes
populární i v jiných oblastech, skutečně transparentní.
|
To
hlavní na závěr – čím se bude snažit tradiční restaurace U
Kanonu s novým názvem Žíznivej kozel přilákat hosty? Kromě
moderního designu a nápaditého uspořádání interiéru, v první
řadě kvalitně ošetřeným nepasterovaným pivem z tanku (s
krátkým pivním vedením) a chlazeným pivním sklem. Proces točení
piva bude zcela pod kontrolou hosta – výčep i sudy s tankem
jsou prosklené. Menu bude orientováno především na česku
kuchyni, v nabídce bude i populární polední menu. Důležitá
informace bezesporu je, že celá pivnice bude nekuřácká. Více
informací zde.
Fotografie interiéru pivnice před dokončením.
Žíznivej
kozel – U kanonu otevírá 1. června! Webově stránky podniku zde.
|
Potomek rodiny Pubců z maminčiny strany je Zdeněk Holý, který provozoval restauraciU Princů, později Na zastávce. Jeho bratranec (žijící v Plzni)si před několika lety nechal zjistit a vytvořit rodokmen dost hluboko do minulosti. Tam by se dle mého nechaly dopátrat podrobnosti o této rodině.
OdpovědětVymazatVelmi bych doporučil půjčovací služby pan pedro každé osobě, která potřebuje finanční pomoc, a udrží vás na vrcholu vysokých adresářů pro jakékoli další potřeby. Ještě jednou chválím sebe a své zaměstnance za mimořádný servis a zákaznický servis, protože to je pro vaši společnost velkým přínosem a příjemným zážitkem pro dlužníky, jako jsem já. přeji vám do budoucna vše nejlepší.mr, pedro je nejlepší způsob, jak získat snadnou půjčku, zde je jejich e-mail .. pedroloanss@gmail.com děkuji za pomoc s půjčením ještě jednou v mém upřímném srdci, jsem navždy vděčný.
OdpovědětVymazat