KATEGORIE

pátek 4. července 2014

včera a dnes - sídliště Pod Nemocnicí

Dnes se podíváme na nejstarší klasické panelákové sídliště v Klatovech nazývané Pod Nemocnicí. Zajímavé je, že soudruzi toto nejstarší velkokapacitní bydlení situovali právě sem, poblíž studánky Klatovka. Zde totiž lidé žili ještě před založením královského města okolo roku 1260. 

 
 
Poslední úpravy a nájemníci se už mohou stěhovat. Povrch tehdejší hlavní komunikace, tedy Koldinovy ulice, tvořily kostky. V pozadí vpravo je vidět dům, který byl zbořen v souvislosti s výstavbou samoobsluhy "Bouchalka".
 
Po více než čtyřiceti pěti letech je situace samozřejmě trošku jiná. Vzrostlá zeleň zastiňuje domy. Silnice jsou dokončené, minimálně jednou zásadně rekonstruované. Přibyly semafory - štěstí je, že silnice není moc široká a zástavba je zde vcelku těsně u sebe. Kdyby tomu tak nebylo, jsem si skoro jist, že by zde byl "kruháč".
 
Pár kroků nad křižovatkou a v popředí krasavice - Škoda Octavia - pochopitelně první generace.
 
Ze šedivých paneláků jsem dnes barevné (a zateplené) domy. Jediné, co zůstává, je původní lampa. Prakticky živoucí retro.
 
Záběr pořízený o pár metrů výš směrem k nemocnici. V hlavní roli opět krásná lampa. Bude to asi "brusel". Soudě dle záclon, byty na novém sídlišti jsou již obsazeny. Připravené k používání jsou také stojany na věšení prádla.
 
Stejné místo o několik desítek let později, socialismus už připomíná jenom letitá bílá stodvacítka. V průhledu do sídliště je vidět nové dětské hřiště, postavené zcela jistě dle všech platných norem.
 
Pěkný pohled do "střev" sídliště nedlouho po jeho dokončení. Minimum zeleně umožňovalo pohled na panorama Klatov.
 
Dnes už není vidět skoro nic. Někde v "dáli" tušíme jednu z nejhorších klatovských hospod - U Smrku. Knajpa udělaná ve sklepě a garáži rodinné vilky z první republiky, společně se studenou a zastíněnou terasou zaručuje jistě "luxusní" prostředí. Hostům to ale nijak nevadí, tipuju, že "Smrk" funguje minimálně dvacet let.

 
Na závěr pohlednice z dvacátých let, která (byť ne zcela) zachycuje místa, kde je dnes sídliště Pod Nemocnií


Žádné komentáře:

Okomentovat