KATEGORIE

pátek 13. června 2014

Děti v obrazech I.

Zobrazování dětí patří bezesporu mezi nejpopulárnější fotografické disciplíny. Fotografování dětí navíc dnes zůstává (vedle svateb) jednou z mála příležitostí pro profesionální fotografy, jak si vydělat nějakou kačku. Někteří osvícenější rodičové si totiž uvědomují, že nemusí být nejlepší dokumentovat překotný rozvoj svých dětí pomocí jindy vše řešícího programu „AUTO“ na jejich fotoaparátu.
Dnes se ale podíváme do minulosti, vybral jsem pár snímků dětí, abych ilustroval, jak se robátka fotila dříve.



 
Začneme v severozápadním cípu Čech, konkrétně v Podmoklech (Bodenbach). Toto město, které je dnes součástí Děčína, se pochopitelně nacházelo v Sudetech. Ateliér, kde byl snímek pořízen, také patřil fotografovi s příznačným jménem F. Deutschmann.
Je všeobecně známo, že malé děti byly oblékány do určitého věku pouze do dívčích šatů. Domnívám se tedy, že na snímku je chlapec. Obruč bývala oblíbenou rekvizitou.
Holčička s mašlí je vyfotografovaná v ateliéru Václava Hally v Lounech nejspíš ve dvacátých letech 20. století. V té době byl Hallovým konkurentem v tomto městě i klatovský fotograf Bohumil Landgráf, který vlastnil v Lounech pobočku svého „závodu“.
Sourozenci Jedličkovi – Helenka, Mařenka a Jiří. Fotografie byla zhotovena v ateliéru Elite na Václavském náměstí v Praze.
A znovu na sever do Sudet. Desetiměsíční holčička jména neznámého, zato výrazných očí byla vyfotografována v ateliéru Hermanna Hampela v Krásné Lípě (Schőnlinde) nedaleko Děčína 10. května 1898. Kožešina jako podložka při focení velmi malých dětí byla použita vždy.
Dalším snímkem se dostaneme do Klatov - sympatická holčička je Jana Bílková, roz. Prunarová (1895- 1968), manželka gymnaziálního profesora R. Bílka. Fotografoval Karel Hahn v druhé polovině devadesátých let 19.století.
Zůstáváme v Klatovech. Skupinka dětí- tipoval bych tyto sourozence na děti některého dobře zavedeného židovského obchodníka. Obrázek zhotovil fotograf Klemens Kreuzinger. O tomto fotografovi se mi prozatím nepodařilo získat mnoho informací – jisté je, že v Klatovech působil v druhé polovině sedmdesátých let, živnost provozoval také ve Strakonicích.
Krásná fotokoláž od domažlického fotografa Josefa Taubera (1857-1935) Podobné „skládanky“ byly velice populární v devadesátých letech 19. století. Trošku nesrozumitelný mi ovšem přijde symbol dvou krkavců nad batoletem.
Fotograf Tauber byl známým dokumentátorem chodského místopisu a regionálních událostí, jeho ateliér později převzal syn Josef ml. (1887-1940).
Tentokrát zabrousíme do Německa. Tři sestry v netradičním outfitu mají na hlavičkách čepice s nápisem S.M.S Meteor. Domnívám se, že se jednalo o německou válečnou loď, která byla zprovozněna v roce 1891. Loď byla ve své době nejmodernějším plavidlem německého námořnictva, ale kvůli problémům s ovládáním sloužila pouze do roku 1895. Tatínek dívek byl zřejmě členem posádky.
Trochu vyplašená holčička s panenkou vyfocená mým oblíbeným klatovským portrétním fotografem Eduardem Hoffmannem (1857-1900) v devadesátých letech 19. století.
Malé klatovské tanečnice Lila, Karla a Fany koncem dvacátých let. Snímek pochází z alba klatovského stavitele a architekta Václava Beneše (1893-1933).
Mladý chlapec z Prahy vyfotografovaný v ateliéru Langer a Pommering v Praze 2. listopadu 1880. Domnívám se, že kniha v ruce symbolizuje zásadní změnu v chlapcově životě – nástup do primy na gymnáziu.
Další obvyklou příležitostí pro fotografování dětí bylo první přijímání. K němu patřila i nezbytná svíce a pamětní list s náboženskými motivy a jménem dítěte. Fotografováno ve dvacátých letech v ateliéru Kopelent v Sušici.
Už před válkou (1936) byly oblíbené dětské oslavy. Škoda jen, že fotograf zaostřil spíše na občerstvení na stole než na vlastní účastníky party.
Kolik může být chlapcům-bratrům na této fotografii? Tři možná čtyři. Přesto jejich oblečení kopíruje outfit jejich otce.
Věruška Čapková z Klatov míří do první třídy v roce 1929. Památeční fotku jí zhotovil Karel Hahn.
Holčičky na procházce trénující na svou životní (?) roli. Pravda, už dlouho jsem neviděl žádnou dívenku brázdit chodník s minikočárkem. Kam zmizely? Zřejmě už to není in, ještě za mého mládí v osmdesátých letech to přitom bylo naprosto běžné. Fotografie z ateliéru Kellar v Čáslavi.
Kočár přizpůsobený dětem. Vozka byl jistě mezi svými vrstevníky hvězdou. Vyfoceno v moravském Hodoníně okolo roku 1910.
 
Další chlapeček v dívčích šatech. Tváří se poněkud vyděšeně, ani krásný houpací koník po jeho boku zřejmě nerozptýlil obavy z pána za velkým přístrojem. Snímek byl pořízen v plzeňském fotoateliéru Jerie, pravděpodobně na přelomu 19. a 20. století.


2 komentáře: