KATEGORIE

pátek 18. dubna 2014

Módní okénko I. - secesní klobouky

Tentokrát se opět trochu odkloníme od regionální tématiky, i když v Klatovech svým způsobem zůstaneme. V minulých týdnech jsem svou pozornost soustředil na období secese (cca 1890-1914) a hlavně důležitý dámský módní doplněk- klobouk. Během vlády secese, která byla už leckterými současníky považována za poněkud přepjatý a kýčovitý styl, bylo možno na hlavách dam spatřit skutečné skvosty. Pojďme se na pár z nich podívat. 

 
K myšlence příspěvku o dobových kloboucích mě přivedla velkoformátová fotografie z jedné svatby v Klatovech na počátku dvacátého století. Na fotce je celkem dvacet osm osob, přičemž minimálně pět zachycených dam má podobnou pokrývku hlavy.
 
Svůj významný den (svatbu) tehdy prožívali Josef a Marie Strejcovi. Josef (1878-1936) byl ze stavitelské rodiny, vlastnil i kruhovou cihelnu v Lubech. Svou manželku Marii (*1882) přežil o deset let. Na obrázku je ovšem další dáma z okruhu svatebních hostů v klobouku a lá lodička
 
Poslední klobouček velikosti menšího polštáře ze svatby Strejcových. Zajímavé je , že téměř všichni hosté zobrazení na fotografii se tváří podobně „nadšeně“ jako tato dáma. Horší kvalita fotografií je způsobena stářím originálu, jedná se také pochopitelně o výřez v relativně vysokém rozlišení.

 
Další dobový klouboukový model s perfektní „mašlí“. Zdrojem je časopis „České mody – jediný český list modní“ z roku 1914. Časopis vycházel v Praze v letech 1910-1932 a vydával ho Karel Ločák. V celém ročníku bylo maximálně deset fotografií modelek. Co ovšem vydavatel ušetřil za „modelíny“, musel zaplatit malíři za kresby šatů i žen.
 
Vyrobit a prodat kvalitní klobouk samozřejmě nebyla žádná legrace. Vítanou reklamou tak bylo uveřejnění tohoto modelu ze salonu „Chapeaux modernes“, který provozovala Alexandra Bukovská v Jungmannově ulici na Královských Vinohradech. Z časopisu Český svět, ročník 1912.
 
Tentokrát jeden model z Paříže - ideální například do odpolední špičky v MHD. Tento model předváděla herečka, zpěvačka, tanečnice a evidentně i modelka Gaby Deslys (1881- 1920). Svým tanečním uměním těšila diváky nejen ve Francii, ale i v Británii a USA. Hrála v pěti filmech, pochopitelně němých. Její soukromý život byl poměrně bouřlivý, mezi její nápadníky patřil mimo jiné i portugalský král Emanuel II. Jeho tajní agenti při prověřování původu Gaby odhalili, že její skutečné jméno je Hedvika Navrátilová a pochází z Horních Moštěnic nedaleko Přerova. Gaby tuto historku zcela odmítala, ovšem i po její smrti se o dědictví přihlásilo celkem 24 lidí s příjmením Navrátil. Zemřela na následky tehdy „populární“ španělské chřipky v únoru 1920.
Při pátrání po osudech této krásné ženy jsem narazil na pěkně zpracovaný blog o nezapomenutelných i naopak zapomenutých filmových hvězdách, který stojí za shlédnutí.
 
Další klobouky z pražských módních salónů- tentokrát ze salonů Olgy Ehrlichové a Julie Novákové, které sídlily v ulici V jámě. Rok 1912.
 
První ze zajímavých klobouků z klatovské „high-society“. Bohužel se mi nepodařilo zjistit s určitostí jméno dámy, která nám „převede“ následující tři modely. Každopádně pocházela z rodiny klatovského vydavatele a tiskaře Otakara Čermáka. Všechny tři fotografie byly pořízeny v roce 1910.
 
Klobouk klatovské smetánky podruhé…
 
.a potřetí, navíc s dlouhým nosem.


 
Na závěr relativně střízlivý model klobouku. Na snímku je Terezie z Lobokowitz z roudnické větve tohoto rodu v roce 1909.




Žádné komentáře:

Okomentovat