KATEGORIE

sobota 26. října 2013

Volby do PS 2013 v Klatovech

Tak jsme se konečně dočkali. Volby jsou za námi. Skončila definitivně volební kampaň, která mi letos (byť reálně kratší než obvykle) připadala dost dlouhá a únavná. Navíc se mi boj o obsazení míst v parlamentu zdá s každými dalšími volbami čím dál vyhrocenější. Dnes se tedy podívám na výsledky voleb v Klatovech a pokusím se také vystopovat, zda i v rámci Klatov existují nějaké rozdíly ve voličských preferencích. Jako základ pro tuto „analýzu“ si vezmu srovnání s volbami do Poslanecké sněmovny PČR z roku 2010.

Přináším „graficky“ volební výsledky z patnácti okrsků Klatov – tedy přímo z města a několika mála obcí, které jsou přičleněny přímo k některému z městských okrsků. Celkový oficiální počet volebních okrsků ve městě Klatovech je 28 (včetně integrovaných obcí), výsledky zde zveřejněné se ovšem týkají pouze oněch patnácti městských!!! Kompletní přehled volebních okrsků a jejich přesné místní vymezení k dispozici zde.


Pár slov k výsledkům voleb v roce 2010. Ve městě tehdy vyhrála pravice – ODS se 23%, TOP 09 těsně pod 20%, společně se třetí tehdejší vládní stranou – Věcmi veřejnými (8,3 %) se tehdejší koalice v Klatovech přehoupla těsně přes 50 %. Tento výsledek nebyl nijak překvapivý – Klatovy historicky (myšleno po roce 1989) fandí spíš pravici – zvítězila zde i v roce 2006 nebo 2002. Důkazem jsou nakonec i výsledky voleb komunálních.

Situace se ovšem v posledních třech letech dost změnila. Pravice v těžké krizi, zvlášť ODS spíš v agónii. Ve městě ale stranu stále zastupují poměrně solidní osobnosti, stejně jako další pravicovou stranu TOP09.
Favorit voleb, tedy ČSSD, je zcela ve vleku prezidenta, který měl spolu se svým soudruhem předchůdcem nehybně odpočívat na dějinné skládce. V Klatovech jsou socialisté neviditelní, dokonce tolik, že je musí do povědomí dostávat anonym z Francie spolu s místním Pulitzerem z Klatovského deníku. Na druhou stranu místní ČSSD měla několik měsíců svého zástupce v parlamentu, taktéž poněkud příliš nenápadného. Mně osobně se poštěstilo spatřit pana poslance pouze dvakrát nebo třikrát v místní továrně na štěstí – v Kauflandu. Sbírka ambiciózních nul ze SPOZ snad nestojí za řeč. Ani jediná pravdivě konzervativní KSČM.

A pak podnikatelsko-politické projekty, o kterých by si jeden mohl myslet, že po zkušenostech s VV se český volič poučí a nenaletí. Vůbec, spíš naopak. Pisklavý Vítek Bárta kandiduje v dresu polojaponského populisty, pár celebrit si nakoupil nejchytřejší Babiš-Bureš. Velkouzenář, který skoro dvě desítky let těžil z podmínek, které mu postupně nastavovali příslušníci establishmentu, se najednou stává největším kritikem tohoto systému a jeho vlajkonošů. Bez ohledu na výsledek vyjádřený počtem procent získaných voličů byl Babiš už před samotnými volbami jejich nesporným vítězem.
Zvlášť mě zajímalo, jak v Klatovech dopadne partička kolem kandidátky na všechno Bobošíkové, kterou doplnila nesourodá směs přiblblíků, opadlíků a prostých semifašistů (Úlehla, Volfová, Doktor, Kopal, Zubová, Baumruk nebo Velička). V roce 2010 získala v Klatovech stárnoucí domina slušných 4,3%. Naproti tomu praví fašisté z DSSS přesvědčili ve volbách v roce 2010 celých 0.77 % klatovských voličů. Dá se očekávat, že po nejrůznějších „rasových kauzách“, povedeném mítinku a vzhledem k všeobjímající frustraci (nejen) ve městě pár dalších voličů získají.
Zbývají ještě menší strany- KDU-ČSL, která má šanci dokázat, že jedno volební období mimo sněmovnu nemusí být pro stranu „konečná“. Další je módní a „jediná pravicová“ Strana svobodných občanů. Občas se mi zdá, že zvlášť mladý a inteligentní volič nemůže zvolit nikoho jiného než právě Svobodné. Osobně shledávám trochu problém v tom, že tito chlapci věku vesměs teprve téměř postadolescentního ztotožňují svobodu výhradně s hmotou a jejím bezproblémovým nabýváním. Skoro opačně nalakovaný marxismus, který navíc servíruje leader přesvědčivý jako spláchnutím právě vypuštěná nádržka u WC.
Poslední partičkou, která stojí za řeč, je Strana zelených. V našem městě absolutně neviditelná, v celostátním měřítku vybírá témata, která v našem  kraji asi moc nerezonují.

Konec spekulací, pojďme se podívat, jak tedy dopadly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Klatovech, v jednotlivých okrscích i celkově. 


 

Okrsek č.1. Volební místnost v budově „průmyslovky“, kterou kdysi vybudoval stavitel Beneš jako živnostenskou školu. Výsledky minulých voleb svědčí o tom, že okolí je spíše pravicové. I KSČM zde mívá nižší podporu než je celoměstský průměr. Letos zde ztratila nejvíce ODS (-83 hlasů), nejspíš hlasy sebral hlavně Babiš, stejně jako v celém městě a nakonec i v celé ČR. Nejhoršího výsledku v rámci města zde dosáhla KDU-ČSL (3.02%) a Úsvit (4.02%), naopak nejlepší Zelení (4.31%). Žádný hlas pro „hlavuvzhůroidy“.

 
Okrsek č. 2 Při posledních volbách zde došlo k vzácnému jevu – obě tehdy největší strany získaly shodně 160 hlasů. To tentokrát opravdu nenastalo – ODS ztratila téměř stovku voličů. Naopak KSČM posílila o více než 3 % a stala se zde druhou nejsilnější partají. Nejhorší výsledek v Klatovech pro ANO 2011. Devět hlasů pro hloupého nácka Vandase. 

Okrsek č. 3. V tomto okrsku volí lidé z mini sídlišť u Retexu a u pošty. V roce 2010 zde se zde potvrdilo „pravidlo“, že v panelácích v Klatovech získává podporu spíše levice. ČSSD si zde podržela své pozice i letos, což nebylo v dalších okrscích zdaleka pravidlem. ODS s jednociferným výsledkem. 
Okrsek č. 4 Jeden z nejlidnatějších okrsků (1451 voličů). Zde socialisté posílili, získali rovných 200 hlasů. Solidní výsledek pro Stranu zelených (3.18%) a Svobodné (2.71%).   


Okrsek č. 5 – Pod Rozvojem zvítězila ČSSD, získala o osm hlasů více než v roce 2010. Jeden z mála okrsků, kde oproti minulým volbám stoupla volební účast (o téměř 2 procenta).   
Okrsek č. 6 Další debakl pro ODS, získala zde o 100 hlasů méně než před třemi lety. I TOP 09 zaznamenala velkou ztrátu – 8 % a více než sedmdesát hlasů. Svůj hlas zde do urny vhodil stejný počet lidí jako minule - 995. V roce 2010 zde byla velice úspěšná SPOZ se ziskem téměř 4%. Letos velká bída - jen 0.7 %


Okrsek č. 7 V roce 2010 zde zaznamenaly největší úspěch pravicové strany (ODS + TOP 09), když společně získaly téměř 55 % hlasů. ODS zde volilo rekordních 30.65 %. Relativně nízkou podporu zde měli i komunisté. Letos už to pro zavedené strany taková hitparáda nebyla – TOP09 + ODS pouze 33 % hlasů. Nejlepší výsledek v městě pro Svobodné (3.01%), celkem o 16 voličů více než v roce 2010. Největší volební účast v Klatovech – 68.76%.         
Okrsek č. 8 Nejlepší výsledek pro ODS – 17.82%, i tak ale ztratila 12%. Lehce posílili komunisté i ČSSD. 25 nových voličů navíc zde získali křesťanští demokraté. 
Okrsek č. 9 Nejvíce hlasů pro jednoho z pidivůdců, totiž Tomia Okamuru - 6.37 % pro jeho Úsvit je nejlepším výsledkem v Klatovech. Jeden z mála okrsků, kde komunisté ztratili – 10 nostalgiků ubylo.
Okrsek č. 10 Nejhorší výsledek pro KSČM - „jen“ 8.03 %, tedy stejně jako naopak nejlepší výsledek pro KDU-ČSL. Do pořadí jsem na páté místo zařadil lidovce, komunisté mi trochu vadí. Jeden ze čtyř okrsků, kde  hnutí ANO 2011 získalo více než 20 %.
Okrsek č. 11 Nejslabší podpora pro ČSSD - „pouhých“ 17.84 %, ODS zde ztrácí jen 4.5%. Velký zisk pro KSČM, Šidlovci zde navýšili svůj zisk o 7% a atakovali výsledek socialistů.
Okrsek č. 12 Další okrsek pro Babiše, kterého následují obě levicové strany. Slavný Klausův projekt Hlavu vzhůru – nula hlasů. Naopak nejlepší výsledek pro další neonacisty – DSSS, i když pouze 1.9 %. Tradičně zdaleka nejnižší volební účast (necelých 36%), která je zřejmě způsobená množstvím lidí přihlášených na MÚ k trvalému pobytu.

Okrsek č. 13 Znovu rudé Podhůrčí. V minulých volbách zde drtivě vyhrála levice – ČSSD , KSČM a SPOZ téměř 50 % voličů. I v prezidentských volbách zde v prvním kole zvítězil Zeman, těsně následovaný Dienstbierem.. Nejvyšší zisk komunistů ve městě – více než 20 %, naopak ODS pouhých 6.5 %. Nejlepší výsledek také pro SPOZ, i když tristních 0.81 % a pět voličů.
Okrsek č. 14 Nejlepší výsledek pro ČSSD v Klatovech – 28.71%.Naopak neúspěch pro TOP 09, která zde získala jen 8.76%. I ODS jen s jednociferným výsledkem. Kdyby někdy došlo k nějakému levicovému puči, jistě budou hordy rudých revolucionářů vyrážet z klatovského Podhůrčí.
Okrsek č.15 I v Lubech pravice značně ztratila (ODS sama téměř sto hlasů), i když ne tolik jako v jiných částech města. Nejlepší výsledek pro ANO2011 a TOP 09. Lubští možná čekají až Andrej ovládne i místní drůbežárnu, kterou jako jednu z mála v ČR ještě nevlastní. I v Lubech vylepšila svůj výsledek KSČM – bohužel. 





1 komentář:

  1. předpokládám, že příště kandiduje autor této stránky.. když mu dají hlas všichni návštěvníci dostane se do....

    OdpovědětVymazat