KATEGORIE

pátek 13. září 2013

Šumavská superstar I.

Již řadu let je velkým tématem Národní park Šumava a dění v něm. Jednou se mluví o kůrovcové kalamitě a o (ne)zasahování proti tomuto škůdci. V poslední době zase vyplnily mediální prostor diskuse o zákonu o NP Šumava. Jedním z hráčů, který dlouhá léta funguje na pozadí těchto polemik, je stoprocentní Šumavák a starousedlík, pamětník lecčeho, znalec mnoha oborů lidské činnosti a v neposlední řadě starosta obce Modrava Ing. Antonín Schubert. Pravá šumavská superstar. Byla by škoda nepodělit se o výsledky jeho činnosti a o moudrost, kterou dávkuje nejen „svým“, ale i nám všem ostatním.



Poprvé jsem jméno starosty Schuberta zaznamenal v roce 2008 v souvislosti s jeho nesporným úspěchem, když se mu podařilo „ulovit svého Bakalu“. Fakt, že si Modravu vybral tento tzv. uhlobaron jako místo svého oficiálního trvalého pobytu ovlivnilo obec dost výrazným způsobem. Troufnu si tvrdit, že jeho statut rezidenta ji ovlivňuje dodnes. Pár stovek milionů na účtě se obci se 70 dušemi opravdu hodí... Ku cti lze Schubertovi přiznat, že alespoň (snad) neučinil klíčové rozhodnutí jako leckteří jiní... Díky penězům z Bakalových daní si mohla Modrava dovolil např. velkorysý „Program sociální stabilizace obce Modrava“. Je fajn, když vám starosta zajistí např. příspěvek na palivové dříví nebo společně s přáním k životnímu jubileu přihodí „litřík“. Nenechá vás ve štychu ani při vaší poslední cestě - až 10 tisíc jako pohřebné vyplatí pozůstalým.

V kontextu mimořádně nabušeného rozpočtu obce, mi přišel trošku absurdní Schubertův pláč nad novým rozpočtovým určením daní a přerozdělování financí ze státního rozpočtu, které opakovaně předvádí, např. zde. Zcela ve stylu mediálního mága - faktografie málo, emocí hodně. Pan ing. by se měl zeptat starostů desítek, možná stovek srovnatelných obcí o několika desítkách obyvatel, s jakým hospodaří rozpočtem. Troufnu si tvrdit, že žádná z nich nemá starostu uvolněného pro výkon funkce (rozuměj placeného) a nevydává přes 3 miliony za provoz úřadu. Asi žádný z nich se nevozí prímovou Octávkou 4*4 nebo nezadává grafické zpracování svých webovek vcelku „cool“ grafickému studiu atd atd..

Stesky obcí s velkým katastrem nad snížením dotací lze samozřejmě pochopit - snižování dotací od státu je problém, ale zároveň by byla dobrá špetka sebereflexe a pokory, zvlášť když se podařilo „ulovit“.

Zásadní tezí A. Schuberta je neustálé zdůrazňování a vyzdvihování pojmu „starousedlictví“. Právo vyjadřovat se k dění v obci či NP opakovaně přiznává tzv. starousedlíkům. Žiješ na Šumavě = rozumíš všemu, tak zní modravsko-schubertovský axiom.

Protože se mi zdá pojem „starousedlictví“ trochu vágní, myslím, že by bylo dobré pro vyjasnění situace zavést novou geograficko-společenskou jednotku, nazval bych jí index starousedlictví. Výpočet bude jednoduchý - jeho základem bude vynásobení počtu let, kdy žijete v obci, deseti. Starostovi osobně se výsledek bude ještě násobit počtem let, který strávil ve funkci. Pak samozřejmě musí přijít odpočty – za každý kilometr vzdálenosti od vašeho bydliště se odečítá bod. Zvláštní bodové bonusy budou udělovány za projevy loajality – za kladné ohlasy na starostova vyjádření na FB Modravy, za účast na akcích obce apod. Jednotkou IS s ambicemi prolomit strnulý systém základních jednotek SI bude 1 schubert.

Tyto bonusy se budou uznávat a IS vypočítávat (na základě předložení OP) ve Spolkovém domě na Modravě. Jasné je, že většina návštěvníků se dostane do záporných hodnot, což jim oficiálně znemožní jakkoli se vyjadřovat.

V poslední době překonal „suprausedlictvím“ Schuberta Miloš Kužvart – ten dokonce tvrdí, že „... je třeba vyslyšet názory obyvatel, kteří v tomto regionu po staletí žijí, protože mají stejná práva jako například tetřev“. Drzoune Kužvarte, starousedlíci jsou dávno mrtví a jejich potomci žijí ponejvíce na druhé straně hranice v Bavorsku nebo jinde za kopečky. Zde žádní lidé s „hluboce zapuštěnými kořeny“ dávno nežijí….Samozřejmě pokud je tak neurčí ing. Schubert.
Pan Schubert to umí s médii, to se musí nechat. Neznám jiného starostu podobně marginální obce, který by v nich dostával tolik prostoru. Součástí volebního programu sdružení, které vedl Schubert do voleb v roce 2010 bylo mj.:„Nechceme, aby byla nadále obec Modrava mediálně znevažována“. Tady se starostovi velmi daří – myslím, že dávné potíže s prořezáváním nepříjemných stromů v I. zóně kvůli výhledu z posedu nebo spekulace o jeho hobby - porážení dobytka jsou už dávno zapomenuty.

K mediální viditelnosti obce i starosty přispívá bezesporu i funkce předsedy Svazu šumavských obcí, ve které vystřídal v říjnu 2012 starostu Horní Plané Jiřího Hůlku. Ten snad bude mít více času zapracovat na tom, aby jeho obec nevypadala jako kdyby odsun původních německých obyvatel proběhl před dvěma týdny.

Byly také doby, kdy pan starosta nebyl až tak vyhraněn v oblasti kůrovcových zásahů (rok 2005). Vůbec, o jeho názorové „stálosti“ se povídá leccos.

Každopádně chvilka Schubertovy největší mediální slávy ale měla teprve přijít - v létě 2011 v souvislosti s hojně propíranou těžbou dřeva „Na Ztraceném“. Jeho majstrštykem bylo bezesporu pořádání borůvkového pochodu“ - předání občerstvení hrdinným dřevorubcům a policistům občany Modravy a příznivci Šumavy. K uvedené šarádě existuje několik videí, nejzajímavější ke zhlédnutí zde a zde. Kdyby se průvodu neúčastnil a svou aureolou „pravého Šumaváka“ ho nezaštítil starosta Schubert, jeden by si mohl myslet, že obyvatelé a příznivci Modravy jsou agresivní debilové.

Malá poznámčička : Zásah PČR proti odpůrcům těžby později soud označil za nezákonný :-)
Bývalého ministra Chalupu označuje pan starosta na svém privátním facebookovém profilu familiérně – Tomáš. Uvidíme, zda bude za nějaký čas Špidla Vláďa. Mám ale pochybnosti – liberála Špidlu zřejmě odstaví zemanovsko-buranské křídlo ČSSD, které se projevuje hodně „dřevěně“, takže vedení NP i vrchní starousedlík může být spokojený..

I proto v reakci na rozčílené „příznivce Šumavy“ superstarosta suše konstatuje: „Jsou to politici, kteří rozhodují o Šumavě a na jejich rozhodování je závislá jak Šumava tak její obyvatelé“. Well done Tony - words of wisdom! Naopak politickou mrtvolu Jiřího Paroubka nemilosrdný hrdina Schubert nekompromisně „stírá“.
Svatá válka ing. Schuberta.. Nejprve nezbytné prokádrování fanoušků Modravy a Šumavy. Osobně budu spíš asi neskutečný milovník....

V říjnu 2012 se na FB profilu Modravy oháněl zdravým rozumem a v „kikinovském“ stylu bojem proti - izmům při snaze otevřít cestu na Modrý sloup. Nechybí ani „originální“ novotvar. V roce 2012 se nezadařilo, ale v červenci tohoto roku se všechno zdálo na dobré cestě. Až potom ten zatracený soud zase všechno pokazil. Viník je jasný – Okrašlovací spolek Zdíkovska a Česká ornitologická společnost -tyto organizace si totiž dovolily napadnout plán otevřít stezku na Modrý sloup. Zajímavé je, že na vyžádání poslal pod tímto příspěvkem starosta Schubert odkaz na originál rozsudku soudu v ČB. Z něj je i absolutnímu právnímu nýmandovi mého formátu zřejmé, že soud vedly k vydání toho rozsudku do značné míry formální nedostatky ze strany Správy NP Šumava (chybějící posudek EIA, promeškání některých lhůt apod.). To samozřejmě dobře ví i Schubert, sám vinu za rozsudek přisuzuje úřednímu šlendriánu (to asi Jirka Mánek nechválil). Ovšem v diskusi pod příspěvkem poplácáván po ramenou skutečnými milovníky Šumavy se rozjíždí k neskutečně patetickým a hloupým slintům. Jestli žalobu u soudu považuje za „praktiky plné zášti, podlosti a nečestnosti", pak Bůh nás ochraňuj před takovými Schuberty. A nesmí chybět ani děti. Člověk aby stěží zamáčknul slzu. Zase.
Starosta Schubert je mimořádně kritický ke všem zlořádům. Tu si vezme na paškál německé hasiče, jindy kárá a kádruje diskutéry, kteří neobdivují jeho „posty“ na facebookovém profilu Modravy. Prostě neohrožený bojovník za zájmy svých oveček.

Na zmíněném FB profilu také zveřejňuje (bez svolení autora) pod názvem „něco z obecní korespondence“ dopis plný kritických a vesměs trefných poznámek na adresu Modravy.

Nerozpakuje se hájit mimořádně nevkusný stánek s občerstvením „Krmelec“ stojící na neméně „povedeném“ hliněném parkovišti uprostřed obce. Vymlouvá se na problémy se získáním pozemků, jejichž neupravenost pisatel kritizuje. Popravdě, je úplně jedno, zda měla samospráva problém se získáním některých pozemků v obci nebo neměla. Vzhled parkoviště je prostě naprosto otřesný (včetně Krmelce) a degraduje celou obec. Při mé poslední návštěvě v červenci 2013 mi mládenec vybírající zrovna peníze z parkovacího automatu bezelstně sdělil, že parkoviště je ve správě společnosti Služby Modrava s.r.o. (jinak příspěvková organizace obce). Nějaké spojení parkoviště- obec tedy jistě existuje.

Největší perlou Schubertovi odpovědi je bezesporu následující hláška: „A pokud se domníváte, že obec Modrava toho pro turisty realizuje málo, pak jde o Váš názor, se kterým nemíním vzhledem k jeho neobjektivnosti nijak dále polemizovat“.

Pro získání lepšího vhledu do starostových představ o „objektivních názorech“ doporučuji odebírat příspěvky ze skupiny na facebooku Obec Modrava.


Ekologického aktivistu poznáte. Je zarostlý, umolousaný, má dredy.“. Tak pravil Antonín Schubert. Asi by mě nepoznal a není divu, nejsem žádným aktivistou. Přivazování se ke stromům jako forma protestu je mi dost vzdálená a na dredy se už taky necítím. Starostova hra „my proti nim“ mě ovšem vůbec nebaví.

Na vytváření bubáků-aktivistů z lidí s jiným názorem rozhodně nemá Schubert patent. Využití typicky českého požadavku ve stylu „Ordnung muss sein“ kombinovaný s mantrou „Kdo je platí?“ nese své ovoce vždy. Schubertovci jen využívají pasivně pořádkumilovnou náladu české společnosti přetrvávající po staletí..

Domnívám se, že na Šumavě nejde ani tolik o kůrovce, jak by se mohlo na první pohled zdát. Osobně je mi jedno, jestli za rozšíření kůrovce a uschlou Šumavu „může“ Kyrill, Pavličko, Krejčí, Bursík nebo kdokoli jiný. Za mnohem větší nepřátele než je drobný brouček považuji zdatné manipulátory, kteří by rádi pod rouškou patetického lokálpatriotismu a neustálým zdůrazňováním bídy zdejších lidí změnili Šumavu na lunapark.

Typickým představitelem těchto „kolotočářů“ je Schubert. U něj je to ovšem vcelku pochopitelné. Jeho dosadili do funkce oni slavní praví starousedlíci – obyvatelé Modravy.

Poněkud smutnější je fakt, že mu zdatně sekunduje i vedení NP. Boj za lepší zítřky tak začíná u zpochybňování samotné existence NP, potažmo marketingového významu značky národní park, přes obhajobu nevkusných „Krmelců“ a akceptování megastaveb na území obce po jakési ideové koncepty- vzdušné lázně nebo vzdušné zámky. Jenom čekám, kdy začnou Schubert, Mánek nebo Pěchoušek plánovat golfová hřiště nebo dráhy pro čtyřkolky. Nejlépe pod heslem: Nenecháme v bídě tonoucí obyvatele Modravy (potažmo dalších obcí v NP) zemřít hlady!

Ing. Antonín Schubert je bezesporu pravou šumavskou superstar. Konkurovat mu může snad jen slovutný Mgr. Jiří Mánek, další prorok nevkusu, pravý Šumavák a t.č. také kapitán plachetnice (mohutně poháněné větrem Bison and Rose) plující pod názvem Správa NP Šumava. O Mánkovi a spol. zase někdy příště.

3 komentáře:

  1. Bakala už dávno není rezidentem...
    Pozemek ve středu obce jí nepatří.. a patřit dlouho nebude...
    Ano, obec má na kontě pár set milionů... Závidíte???

    Bizon už pro NPŠ dávno nedělá...

    Tři lži v jednom článku.. zbytek asi nemá cenu ověřovat že

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže popořadě:
      a) jestli je Bakala aktuálně rezidentem nebo už ne, není vůbec podstatné a doufám, že vnímavější čtenáři článku to pochopili.
      b) v článku netvrdím, že pozemek ve středu obce je majetkem obce.Čtěte, prosím, pořádně..
      c) ano, závidím – závist je totiž základním hnacím motorem mojeho života :-)
      d) Bison and Rose pracovali pro NPŠ během „kůrovcové války“ v roce 2011. Troufnu si tvrdit, že z jimi vytvořené image “správňáků“ pro tehdy nové vedení NPŠ těží „mánkovci“ dodnes.Možná i vy jste toho důkazem.Svoji práci udělali B a R bezesporu velice dobře.. V obecné rovině je samozřejmě diskutabilní, zda je vhodné, aby si veřejná instituce typu NPŠ najímala externí PR agentury, i když se tak děje vcelku běžně.

      Vymazat
  2. Výborný článek, vše sedí do puntíku. A to zdaleka není všechno. Příběh bývalého alkoholika Schuberta by vydal na knihu!

    OdpovědětVymazat