KATEGORIE

sobota 28. září 2013

včera a dnes - panorama I.

Klatovy jsou vcelku fotogenickým městem. Stále také lze najít několik míst, ze kterých je možné zachytit klatovskou „skyline“ téměř bez rušivých elementů v podobě šedivých socialistických paneláků, popř. další zástavby.

Jedním z těchto fotograficky atraktivních míst je bezesporu lokalita nad klatovským hřbitovem a nad tzv. Lomečky. Nejednou jsem zde v posledních letech potkal fotografa, který zde testoval, co umí jeho „stroj“.
Zimní motiv ze šedesátých let. Při blížším zkoumání fotky je patrná původní zástavba v Doborovského ulici. Fotil ing. Rudolf Bílek.
Další pohled od lomečků, tentokrát z cesty vedoucí od parkoviště nad hřbitovem. Dnes už z tohoto místa nejsou klatovské věže vidět, výhled zakrývají vzrostlé stromy a keře. Sken z diapozitivu, fotil pravděpodobně v sedmdesátých letech JUDr. Jiří Bílek.

Stejné panorama v dubnu 2013. Nemohou chybět obligátní „hradby“ z paneláků. Zeleň už také povyrostla.
Poslední vyobrazení je skutečná lahůdka. Nepochází tedy přímo od lomečků - neznámý umělec „zabral“ panorama Klatov přibližně z mist, kde je dnes fotbalový stadion. Věže se moc nepovedly, ani perspektiva nebyla mistrovou nejsilnější stránkou. Nejlepší jsou ale šumavské kopce v pozadí – skoro to vypadá, že Klatovy jsou ideální místo pro start vysokohorských treků.

Žádné komentáře:

Okomentovat