KATEGORIE

sobota 12. ledna 2013

Volba prezidenta v Klatovech

Před několika hodinami se zavřely volební místnosti, poprvé jsme měli možnost rozhodovat o tom, kdo se na příštích pět let usídlí na Pražském hradě. Co na tom, že míra zájmu o volby a propírání jednotlivých kandidátů zcela neodpovídala důležitosti funkce prezidenta.  Co na tom, že přímá volba prezidenta je v našem volebním systému úchylkou zcela bez tradice. Každopádně první kolo volby je za námi. Samozřejmě mě zajímalo, jak dopadly volby v Klatovech, a především, zda se i v tak malém městě dají vystopovat nějaké odlišnosti ve volebních preferencích občanů v jednotlivých volebních okrscích, resp. v jednotlivých částech města.


Pro volby je území města Klatov rozděleno na 28 volebních okrsků. Samotné město (včetně Lub a Pihovic) je rozparcelováno na 15 okrsků. Zbývající volební místnosti (okrsky) jsou v tzv. integrovaných obcích, tedy v Kosmáčově, Lažánkách, Soběticích, Beňovech , Kalu, Kydlinech, Habarticích, Kvaslicích, Vítkovicích, Točníku, Štěpánovicích, Dehtíně, Vícenicích, Otíně, Tajanově, Tupadlech, Drslavicích, Věckovicích, Dobré Vodě, Křištíně a Střeziměři. Uf. Všechny zde uvedené výsledky se tedy týkají pouze samotného města tedy nikoli výše uvedených obcí.

Rozhodl jsem se tedy prezentovat výsledky po jednotlivých okrscích.  Na výřezech z mapy města jsem se také snažil naznačit, které ulice, či jejich části, spadají  do  jednotlivých okrsků. Samozřejmě uvedenou grafiku je třeba brát s rezervou. K jednotlivým okrskům uvádím jejich „pracovní název“.  

Okrsek 1 – „Šíba“
Volební místnost v budově Střední průmyslové školy. Moji prezidentskou favoritku Zuzanu Roithovou zde kromě mě volilo ještě dalších 16 lidí. I přes mou podporu zde Roithová zaznamenala nejhorší výsledek, jen 2.25%. 



Okrsek 2 – „Koldinka“
Volební místnost v objektu MŠ Koldinova.                 




Okrsek 3 – „Husák“
Volební místnost Integrovaná střední škola Voříškova.
Jediný okrsek, kde nezvítězil K. Schwarzenberg nebo M. Zeman. Na sídlišti u pošty zvítězil Jan Fischer, pro něj pochopitelně nejlepší výsledek ve městě..  


Okrsek 4 – „Beránek“
Volební místnost MŠ U pošty
Na mapce chybí ulice Hřbitovní a K letišti, dále osada Chaloupky a zahrádkářská kolonie Rozhrání. Jedná se o druhý nejlidnatější okrsek ve městě (1480 zapsaných voličů)

 


Okrsek 5 – „Rozvoj“   
Volební místnost tělocvična II. ZŠ ve Studentské ulici.



Okrsek 6 – „Suvorovova“
Volební místnost MŠ Studentská
Na mapce tohoto okrsku chybí obec Činov. Nejlidnatější okrsek v Klatovech (1687 voličů).



Okrsek 7 – „U slunce“
Volební místnost ZŠ Masarykova
Na mapě nejsou vyznačeny ulice Ječná a Květná. Nejhorší výsledek pro M. Zemana, jen cca 15%.Nejlepší naopak pro knížete.



Okrsek 8 – „U parku“
Volební místnost v budově gymnázia. Nejlepší výsledek pro Z. Roithovou – 5,65%.


Okrsek 9 -  „Kasárna“
Volební místnost v objektu HZS Aretinova ulice.
Na mapě není vyznačena ulice Za tratí. Nejnižší podpora pro J. Fischera (12.81%), naopak nejlepší  výsledek pro J. Dienstbiera (21.44%). Nejmenší okrsek z pohledu počtu voličů (570).  



Okrsek 10 – „Podhůrčí I.“
Volební místnost v budově  ZŠ Tolstého. Smutný rekord pro Janu Bobošíkovou, nejnižší volební zisk ze všech kandidátů ve městě – 0.90 % (5 hlasů).  



Okrsek 11 – „Zahradní“  
Volební místnost v MŠ Karafiátová. Nejlepší výsledek pro T. Fischerovou (5.16%). 



Okrsek 12 – „Centrum“
Volební místnost v Centru sociální integrace a celoživotního vzdělávání. V centru města zdaleka nejnižší volební účast (39.09%). Myslím si, že je to způsobeno velkým počtem obyvatel přihlášených na radnici. Zřejmě mají jiné starosti než chodit k volbám. V tomto okrsku propadl P. Sobotka  a zaznamenal svůj nejhorší výsledek -1.77%. Nedařilo se také J. Dienstbierovi (14.89%). Naopak nejvíce hlasů pro V. Franze (10.10%).   



Okrsek 13 – „Podhůrčí II.“
Volební místnost v MŠ Máchova. Rudé Podhůrčí? Jasná výhra levicových kandidátů Zemana a Dienstbiera, naopak nejhorší výsledek pro K. Schwarzenberga (15.62%).



Okrsek 14 – „Nádraží“
Volební místnost v  penzionu pro důchodce  v Podhůrecké ulici. Největší zisk pro M. Zemana (24.23%), nejhorší pro V. Franze (5.16%). Nejvyšší volební účast v Klatovech, těsně nad hranicí 70 %.

Okrsek 15 – „Luby“
Volební místnost na fotbalovém hřišti TJ Luby. V Lubech nemají rádi T. Fischerovou (1.57%),další ženu-kandidátku J. Bobošíkovou asi ano (2.83%).


Celkové výsledky v Klatovech, srovnání s výsledkem v rámci celé ČR.






2 komentáře:

  1. Volebních okrsků Klatovy je 28 nikoli pouze 15 !!

    OdpovědětVymazat
  2. Přečtěte si, prosím, pořádně druhý odstavec textu, kde je jasně řečeno, že Klatovy mají 28 okrsků, které ovšem zahrnují i integorvané obce. Úmyslně jsem se soustředil POUZE na území Klatov, kde je okrsků 15.

    OdpovědětVymazat