KATEGORIE

pátek 3. srpna 2012

včera a dnes - Střelnice

Provozovatelé klatovské restaurace a music clubu Střelnice by byli asi rádi, aby byl jejich podnik považován za „lepší“. Nechme stranou, zda tomu tak skutečně je nebo není, ale Střelnice je skoro jistě nejdéle fungujícím podobným podnikem ve městě.     


Nejdříve si srovnáme podobu exteriéru tohoto podniku ve dvacátých letech a dnes:


Hotel Střelnice 1920s
Pravda přebývá pár střešních okýnek a na ústřední topení bychom dnes asi nikoho nenalákali. Faktem zůstává, že fasáda je dneska poněkud „členitější“, tehdy na ní byla umístěna pouze vývěska upozorňující na aktuální koncert. Samozřejmě zaplevelení veřejného prostoru reklamou a upoutávkami všeho druhu je obecně problémem dneška.
Restaurant-music club Střelnice květen 2012


To, co se asi moc nezměnilo, je jedno z hlavních lákadel pro návštěvníky- pivo. Dnes  je Střelnice „Pilsner Urquell Original Restaurant“. Velice originální je také to, že na webu restaurace nenajdete cenu piva a nakonec ani nabídku jídel (kromě denního menu). V roce 1900 inzeroval nájemce restaurace Theodor Chocholka ceny piva, které čepoval v restauraci, ale nabízel ho i “přes ulici“. Plzeň byla tehdy vnímána jako nejlepší ležák, je proto pochopitelné, že byla dražší než místní zrzavá voda.  Na druhou stranu konkurence v hotelu „U města Prahy“ na náměstí nabízela půllitr kvasnicového piva z tehdy velkého pivovaru v Koutě na Šumavě  za pouhých 5 krejcarů. 

Theodor Chocholka vás zve...1900
Před lety, stejně jako dnes, lákala k návštěvě Střelnice zábava. Dnes je možno zahrát si bowling, dříve se této trachtaci říkalo kuželky, hrálo se venku v zahradě hotelu. Záliba v posezení na zahrádce restaurace také přetrvala celá desetiletí. Dnes se navíc nabízí bonus v podobě zvukové stopy z promítání nejnovějších blockbusterů v přilehlém letním kině. Samostatnou kapitolou jsou hudební produkce.


Nová zahrádka a konzík 1880
Před 130 lety se šlo na koncert kapely ostrostřeleckého spolku, dneska vás (až na občasné živé koncerty hlavně místních partiček) pobaví svým vybraným vkusem některý ze sveřepě se tvářících DJs. Např. 31. srpna nás čeká pěnová párty s podtitulem „loni byla pěna až v Podhůrčí, jak to dopadne letos? “ – to bude asi velká švanda.
O zmrtvení Klatov svědčí fakt, že ve třicátých letech hrála na Střelnici (resp. v baru Corso) živá hudba každý den! 
Tanečky v baru 1934


Nevím, jak je tomu v současnosti, ale myslím, že po rekonstrukci objektu v devadesátých letech se poměrně často měnili nájemci podniku. Nejinak tomu bylo i v minulosti, soudě alespoň podle reklam v historickém regionálním tisku.  Zvlášť špatný konec prožil majitel podniku Rudolf Hálek, který v roce 1935 nabízel v inzerátu v Klatovských listech zařízení hotelu Střelnice např.: nábytek pokojový, restaurační a zahradní, pianino  zn. Főrster, piano zn. Petrof, kulečník, pokladny zn. National, 180 kusů parohů, pivní trubky, jídelní příbory, restaurační a barové sklo, barový pult a dokonce 100 ks slepic „lenghornek“!      

Opět noví nájemci 1906


1 komentář: