KATEGORIE

čtvrtek 14. prosince 2017

Klatovy 2017

Dnes přináším malé ohlédnutí za právě končícím rokem 2017. Co mě zaujalo v mých nejoblíbenějších Klatovech?




 
Jako úvodní ilustraci jsem si dovolil vytvořit kompilát z titulků, kterými svůj web po celý rok zásoboval Klatovský deník. Jistě se nejedná o vyčerpávající zprávu o dění v našem městě, ale některé z názvů článků považuji za skutečně vynikající. Hořekovat nad kvalitou zpráv z regionálních novin nemá cenu, beztak jsem to zde už mnohokrát udělal. Deník se navíc stává (alespoň na webu) výhradně kombinací černé kroniky, více či méně (spíš méně) povedených fotogalerií z akcí. K fotkám miminek nově přibyli i noví školáci. Možná bych ale měl být spíš rád, že tyhle noviny ještě nezanikly.
Již řadu let se nedaří našemu městu prorazit do celostátního povědomí nějakou pozitivní zprávou. Všichni si jistě vzpomínají na psychopatického dětského primáře nebo na to, jak legendami opředený dopravce V. Štáhlich tahal přes město za autobusem mrtvou ovci. Ani letos bohužel nedošlo k zvrácení tohoto neblahého trendu. Tragikomickou šnůru natáhnul muž, který na „kruháči“ u parku zmlátil důchodce, který si dovolil na něm zastavit. Malou útěchou je, že pachatelem tohoto zavrženíhodného činu byl cirkusový klaun a navíc z Prahy. Doufám taky,  že celý kruháčový výstup byl alespoň trochu komický  :).  
Dalším majstrštykem z klatovské kuchyně v roce 2017 byla údajná soulož přímo v prostorách zdejších katakomb. Bombastické titulky (dokonce v Blesku!) naznačovaly bůhvíjaké orgie za dohledu odpočívajících mumií. Přitom proběhla pouze vášnivá líbačka. Nechám stranou vkusnost takového chování, je trošku smutné, že personál památky nerozezná, co se mu v lokále vlastně odehrává a je třeba volat na pomoc „městapo“ k analýze videozáznamu. A jak to asi celé probíhalo? Personál „zadržel“ milence s tím, aby počkali na měšťáky, kteří se mrknou na videjko a vyhodnotí, zda se náhodou v kryptě nesouložilo :)?

Kdybych neznal styl, kterým Klatovy samy sebe (ne)propagují, skoro bych řekl, že se jedná o virál. I když – někdo to musel do médií „pustit“, že? Každopádně příště by to chtělo i to video..

Ruku na srdce – Klatovy jsou městem trochu ospalým. I když je to často k trochu úsměvné, někdy lze považovat minimum změn za pozitivum. Například „neigbourhood“, kde jsem vyrůstal, se za těch téměř čtyřicet let změnil skutečně minimálně. I sem ale nakonec dorazil pokrok a postupující motorizace a město zde (přesněji v prostoru vnitrobloku mezi Bezručovou a Vaňkovou) nechala vybudovat šest nových parkovacích míst. Zatímco například v některých pokrokových částech velkých měst by tento krok vzbudil přinejmenším opovržení, v Klatovech alespoň v tomto případě zvítězil zdravý rozum. Ne, že by se drobná stavba obešla zcela bez komplikací, majitel superbu si tak vysloužil skutečně VIP místo.
Tak jako každý rok se i letos v Klatovech stavělo a opravovalo i trochu ambiciózněji.Například facebook města by byl ideálním médiem, kde prezentovat průběh těchto změn. Klatovský ale nabízí vesměs krásné snímky centra města, které nikdo nezná, že? Takže když zadek nezvedne a nezdokumentuje opravy nikdo z MěÚ, je třeba se spolehnout na vlastní nohy. Z větších oprav jsem zaznamenal kromě jiného potřebnou úpravu Úzké ulice (vedoucí podél Plzeňské přibližně od pošty ke Kollárově) na snímku.
Velice viditelnou změnou ve tváři centra města bude zcela jistě nově upravený park za obchodní akademií – Vrchlického sady. Rekonstrukce vyvolala určitou kontroverzi – pamatuji si, že se někde na netu objevila petice proti kácení stromů v tomto prostoru. Na Klatovy skutečně mimořádná občanská angažovanost. O protestech referoval letos na jaře i Klatovský deník. Každopádně od petice k realizaci zřejmě uplynulo v Drňáku tolik vody, že se asi na stromy odsouzené k smrti zapomnělo. Tak jako tak, revitalizace probíhá v těchto dnech a zdá se, že bude ku prospěchu věci. Tahle část klatovské zeleně nějaký zásah skutečně potřebovala. Myslím, že opravdu staré (a nebezpečné) stromy v intravilánu města je třeba prořezávat, resp. kácet.
Skončeny byly také úpravy, resp. jedna z fází vylepšování velkého parku – Mercandinových sadů. Tématu jsem se se obšírně věnoval koncem minulého roku. I když velká část „oprav“ byla dokončena na konci roku, slavnostní otevření nového parku bylo až na počátku července. V jednotlivých fázích se už trochu ztrácím, ještě asi zbývá dokončit zadní část parku. I přes drobné výhrady se samotná rekonstrukce povedla, o čemž svědčí množství lidí, které jsem tam letos vždy potkával. Na úspěchu se bezesporu podepsal i snaživý nájemce zdejší restaurace. Ten se dokonce odhodlal pořádat zde kulturní akce, což je přesně to, co v rozumné míře a frekvenci dle mého názoru na toto místo patří. Pokus s resuscitací legendárních diskoték byl ale trochu rozpačitý – přišlo asi víc lidí než je „kapacita“. Na nepořádek si dle zprávy z deníku stěžovala jedna ze zastupitelek. Nechám stranou, že to v letošním roce byla pohříchu jediná mediální zmínka o nějaké (jakékoli) aktivitě voleného zástupce na radnici. Zároveň nevím, jaké je znění smlouvy mezi městem a provozovatelem Kolonády. Snad má „erár“ úklid ošetřený. Zdá se mi ale, že některé relativně čerstvé projekty města jsou již záhy poměrně zanedbané – příkladem budiž např. Vajceho pomník a jeho okolí u budovy soudu. Snad bude údržbě parku, resp. parkům věnována větší pozornost.

Vrátím-li se ještě naposledy k velkým sadům – možná by stálo za to, x-tou fázi revitalizace začít likvidací nepovedené části fáze první – ošklivé a zbytečné hradby oddělující rybník a přístupovou cestu.
Uvidíme, jaké investice chystá město na rok 2018. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o rok volební, dá se v této oblasti očekávat zvýšená aktivita. Možná tím investičním „esem“ bude vodovod do Točníka (či jeho část) nebo pokračující revitalizace sídliště Pod Hůrkou.

Klatovští vládcové si evidentně uvědomují, že vedle pověstného chleba to chce hodit občanům města i nějaké ty obligátní hry. Jednou z vlaštovek jsou možná úpravy klatovských Lázních. Nakonec i minulé největší předvolební peníze šly sem – do tobogánu v krytém bazénu. Snad novinky v Lázních nepřinesou zákaz obléknout si druh plavek dle libosti, tak jako je tomu v zmíněném „kryťáku“.

Pro pořádek by asi bylo dobré zmínit i velkou opravu jedné z dominant města - jezuitského kostela, která by měla začít a její velká část proběhnout právě v roce 2018. Nutno ale vypíchnout, že nový kabát kostela a další úpravy budou z velké části financovány ze zdrojů majitele – tedy církve.

Téměř neznatelný rozdíl oproti původnímu stavu – zato velká komplikace a nepříjemná omezení. Taková byla výměna asfaltového povrchu mezi kruhovými objezdy a přeměna travnatého pásu v betonový v části Domažlické ulici. Nevím, jestli byly uvedené úpravy nezbytně nutné, ale každopádně můžeme doufat, že podobné rekonstrukce u relativně nových staveb budou i nadále výjimečné.
Od výměny asfaltu na výpadovce do Domažlic už je jen krok k – soudě dle ohlasu – asi největší události v dějinách města. Otevření nového Lidlu! Populární obchod v německých (!) rukou už před časem „postavil“ u nás ve městě dětské hřiště a teď se Klatovanům dostalo pocty v podobě obchodu nové generace. Byli jsme vyvoleni německým hyperkoloniálem a dostali jako jedni z prvních novou, dvoupatrovou krabici!

Společnost Lidl se dlouhodobě snaží působit dojmem společensky odpovědné firmy. Dokonce bych řekl, že někteří lidé jí to žerou. Možná proto se domluvila s městem, že z každého nákupu nad určitou částku první den po otevření půjde finanční částka na vylepšení jedné z mateřských školek. Chápu, že se jedná o marginálii, ale skutečně je nutné, aby se město domlouvalo s jedním z mnoha supermarketů ve městě na podobné akci? Ale ještě mnohem „lepší“ byla zpráva na FB profilu města. Blyštivé fotky, informace o otvíračce, prostě všechno jako vystřižené z promomateriálů Lidlu . Stovky lajků, desítky sdílení - prostě sen správce profilu, zcela jistě nejúspěšnější post v krátké historii „klatovského facebooku“. Pak se ale situace začala obracet, objevilo se pár rýpavých (a trefných) poznámek směrem k jednostranné propagaci tohoto obchodníka. Co čert nechtěl – celá tato záležitost se navíc odehrála v poněkud nešťastné době, kdy se provalilo, že poseroutkové z marketingu Lidlu umazali kříže na kostelech v letáku. Takže se v diskusi samozřejmě vyrojili i ostražití vlastenci. No tak jako tak, post po onom „otvíracím“ víkendu zmizel.

Korunu všemu nasadil Klatovský deník, který se chtěl (byť velmi opožděně) svézt na vlně on-line přenosů a vyslal svého „reportéra“ v den otevření k obchodu. Očekávaný ranní nápor se ale nekonal, supermarketu by tehdy slušelo spíš pojmenování kLIDL.
Odpoledne se ale svět vrátil k normálu a lídlparkoviště bylo nacpané k prasknutí!

Rok 2017 je tedy skoro historií - co nás čeká v roce 2018? V rovině řekněme občanské nás čekají na podzim další již zmíněné komunální volby. Nezdá se, že by mělo v Klatovech dojít k nějakým velkým změnám. Asi nejsou třeba. Nevím také, kdo by je prováděl-opravdové komunální politice, snad s výjimkou třech placených radních, se zde ani třicet let po revoluci nikdo nevěnuje. Třeba ale někdo zvedne hroznou rukavici a pokusí se vzít klatovské zastupitelstvo ztečí. Nabízí se nové politické rychlokvašky – Piráti nebo SPD. No fašounů tady máme bohužel dost, ale aplikovat některé pirátské teze do klatovského komunálu by možná bylo fajn. Lokálním volbám se budu napřesrok věnovat, podobně jako před třemi lety. Mám také rozpracováno pár příběhů z historie města a okolí, které, jak pevně doufám, vás budou zajímat.

Každopádně vám všem přeji, aby pro vás byl příští rok úspěšný s co nejmenším množstvím vážných obtíží a problémů. Totéž si jistě zaslouží i naše město.



Žádné komentáře:

Okomentovat