KATEGORIE

sobota 27. prosince 2014

PF 2015

I tentokrát bych chtěl spolu s odcházejícím rokem popřát všem obyvatelům Klatov a okolí co nejméně komplikací a problémů v tom následujícím, tedy v roce 2015.
Rád bych také využil příležitosti a trochu zhodnotil rok, se kterým se právě loučíme a také  decentně a trochu věštecky nahlédl do dalších měsíců z pohledu tohoto blogu a snad i města Klatovy a okolí.



Za nejdůležitější události v tomto končícím roce v našem městě považuji kauzu s primářem dětského oddělení zdejší nemocnice MUDr. Havránkem a říjnové komunální volby, jejichž výsledky dosadily „na město“ (staro)nové vedení. Oběma záležitostem, především tedy ke komunálním volbám jsem se již věnoval, ale i tak bych si dovolil ještě pár drobných glos.
 
Kauza Havránek byla proprána ve všech médiích skutečně výrazně, nepamatuji si, že by v celonárodním měřítku událost spojená s Klatovy dostala takový prostor. Samozřejmě v mediálním bahýnku už se dávno topí (ať už oprávněně či nikoli) další nešťastníci a po Havránkovi ani pes neštěkne. Štěstí nejen pro něj, ale i pro vedení nemocnice v čele s ing. Lešundákem, který vstoupí do nového roku ve své stávající funkci. Ještě po několika měsících mě dost „vytáčí“, že člověk, který nese zodpovědnost za nevratně poškozenou image klatovské nemocnice, zůstává. Sebereflexe zřejmě není páně Lešundákova doména, navrhuji použít jeho libozvučné jméno pro označení nové jednotky  – tloušťky  hroší kůže.  
Vybrané události roku 2014, jak je viděli redaktoři mého oblíbeného Klatovského deníku. Dalších komentářů netřeba. 
Další důležitou událostí byly bezesporu říjnové komunální volby. Své pozice obhájila ODS, ve vedení města došlo k zásadnější změně jen v osobě jednoho pro funkci uvolněného (placeného) místostarosty, kdy JUDr. Štancla vystřídal Ing. Kříž.
Popravdě, ne že bych považoval před volbami obhajobu starostenského postu pro Mgr. Salvetra za vyloučenou, ale výsledek, kdy ODS ještě posílila o jednoho zastupitele, myslím nečekali ani vítězové samotní. Uvedenou výměnu místostarostů hodnotím neutrálně. JUDr. Štancla považuji za člověka s vizemi, které se příliš dalším klatovským  politikům nedostávají. Na druhou stranu Ing. Kříž v minulých letech prostřednictvím svých (nejen) vydavatelských aktivit dostatečně dokázal, že mu na osudu města záleží. Poslední člen radniční koalice sdružení „Nezávislí“ mě příliš nepřesvědčil, na druhou stranu je asi dobré, že v Radě města zasedá i jejich zástupce Ing. Nejdl jako zdejší významný podnikatel. Ze zastupitelstva města naopak vypadla výrazná osobnost  (Václav Fiala) nebo „významná“ (Bc. Jakubčík).
Série předvolebních článků byla velice úspěšná i v kontextu mého blogu – všechny tři příspěvky si přečetly téměř dva  tisíce zájemců. Neméně podnětné byly i reakce na tyto příspěvky i na volby samotné. Dostal jsem kupříkladu nabídku na zasílání důvěrných informací z prostředí radnice (Maruško, stále čekám na tvou reakci na mou odpověď!) nebo jsem se osobně seznámil s velice příjemnými a ochotnými  lidmi z prostředí klatovské komunální politiky. Od několika lidí jsem po volbách zaznamenal skoro shodnou reakci ve stylu „Jak mohl ten Salvetr a spol. vyhrát, když na něj tolik lidí nadává??“ Odpověď se těžko hledá, problém vidím hlavně v tom, že stávající garnitura prostě nemá a neměla žádného relevantního konkurenta.
Příznačné pro tuto situaci je, že některé z (opozičních či nových) sdružení mi na otázku, jak hodnotí práci (bývalé) Rady odpověděli, že to vlastně dělá dobře. Pak si kladu otázku, proč stavět jiné kandidátky, že?
Někteří kandidáti si zase pletli zastupitelstvo města s platformou, kde vyřeší problémy euro-atlantické civilizace, nebo jiným zase odstoupila polovina kandidátů s poukazem na fakt, že souhlas s kandidaturou nepodepsali. Snad jen místní ČSSD  nebo omlazená KDU-ČSL by se mohly podílet na správě města, nová sdružení (včetně ANO) snad raději ne.
Zajímavý moment z předvolební kampaně v letošním roce. Kandidát ODS (dnes zastupitel) se poměrně ostře vymezuje proti vyhlášce, která v roce 2011 omezovala otvírací dobu barů a restaurací v Klatovech. To je samozřejmě v pořádku. Úsměvné je, že pro zavedení omezení tehdy (pokud je mi známo) hlasovali, světe div se, i všichni zastupitelé za ODS :-). Jinak těch „pár vyvolených“ – říká se jim zastupitelé a v posledních 25 letech si je volí občané ve svobodných volbách :-)
A co nás čeká v Klatovech v roce 2015? Každého jistě vlastní boje, problémy i radosti. Ale ve městě? Vlastně těžko říct a zde již po několikáté musím narazit na problém, který mě neskutečně pije krev, a tím je MIZERNÁ informovanost ze strany města. Je sice fajn, že nám Ing. Chroust předkládá perfektní analýzu (bez ironie) městských financí, ale o plánovaných investičních akcích se člověk nic nedozví. Je určitě skvělé, že klatovští dobrovolní hasiči vyhráli v soutěži (viz. Zpravodaj města č. 12/2014), ale mě by spíš zajímalo, jak to bude se zateplením budovy bývalého KSČ, které se má údajně provádět dle návrhu pánů ze společnosti Šumavaplan, kteří už se v minulosti bohužel podívali na zoubek několika zdejším budovám. Mám se snad písemně dotazovat (v rámci využití zákona č. 106/ 1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) tajemníka úřadu, který radní města má jaké kompetence??? A samozřejmě obehraná písnička - kontakty na volené zástupce  – rád bych se zeptal jednoho nového pana zastupitele, jak se mu daří  prosazovat umístění „700 odpadkových košů nebo 300 laviček namísto statisícových a milionových (zřejmě uměleckých) děl“  nebo jak se novým členům koalice (Nezávislí) daří  instalovat  po městě HD kamery. Byl by takový problém umístit na web města záložku, kde by měli volení představitelé (nebo alespoň radní) fotografii a kontaktní údaje, resp. kompetence? V Klatovech asi ano. Špatná komunikace mě zaráží o to víc, že současné (i minulé) vedení města má za sebou množství dobře vykonané práce, kterou zřejmě nechce nebo neumí prodat.  Ale neměl bych se tak rozčilovat, výše  uvedené věci  zajímají stejně asi jenom mě J
Takže zpět k věci – probíhat bude další fáze rekultivace Mercandiniho sadů,  o tom sice město vcelku podrobně informuje, ale i tak hádám, že bude většina lidí překvapena mírou zásahů do stromového porostu, stejně jako tomu bylo letos v případě  Hostašových sadů.
V oblasti plánů změn ve městě opravdu nemohu více sloužit, protože o nich prostě nic nevím….
I proto bych si přál (stejně jako loni), kdyby se v Klatovech zformovala nějaká  skupina aktivních  lidí, kteří by pozitivně (tedy bez trollingu a zbytečného aktivismu) tlačila na „město“, aby konečně začalo se svými lidmi komunikovat. Lépe, tedy alespoň tak, jak je dávno standardní i v mnohem menších obcí v ČR. 

Všem obyvatelům a příznivcům města Klatovy přeji v roce 2015 jen to dobré.


Z hlediska těchto stránek  nejúspěšnější, jak už jsem se zmínil výše, byly články o komunálních volbách. Velice slušný ohlas jsem zaznamenal i u příspěvku o Hostašových sadech nebo u srovnání podoby města po 25 letech.

O čem mohu naopak pohovořit zcela zodpovědně je můj „dramaturgický plán“ na příští rok (pokud Bůh, zdraví a čas dovolí!).  Jeho těžiště samozřejmě zůstane v minulosti – čeká nás např. 70. výročí osvobození Klatov americkou armádou. V této souvislosti bych také rád více než dosud reflektoval dění v našem městě během druhé světové války i díky pramenům, které se mi podařilo v nedávné době získat (děkuji DK!). Rád bych také připomněl Jana Husa, tedy hlavně oslavy jeho jubileí v minulosti. Na „mušce“ mám také pár kriminálních případů, stejně jako dávno zapomenutých osobností.  I moje sbírka fotografií a dalšího materiálu s tématikou Klatov se v poslední době vcelku rozrostla, takže i její část bych nějakou formou rád prezentoval. Ze současnosti bych se rád věnoval zmíněné rekonstrukci parku, osudu budov bývalé nemocnice, otřesných traverz instalovaných na náměstí apod. 
         
Na závěr bych  každopádně ještě jednou popřál všem úspěšný rok 2015!

Žádné komentáře:

Okomentovat