KATEGORIE

pátek 22. února 2013

včera a dnes - most u pošty


Husovo náměstí (dříve Antonínské) je jedním z mála míst v Klatovech, která vypadají téměř stejně jako před sto lety. Kdyby se ale tehdejší obyvatel města ocitnul dnes jen o pár desítek metrů dál, u mostu přes Drnový potok, už by zřejmě vůbec nepoznal, že je stále ve svém městě.


Skutečně – stačí pár desítek kroků směrem do centra města a vše je úplně jinak. Uvedený most je stále víceméně stejný, i zábradlí je původní. To je ale vše. Zatímco v roce 1913 byla od mostu krásně vidět jezuitský kostel mírně zakrývající Černou věž, dnes je celý blok zastavěný a z této dominanty města tak vidíme maximálně špičku.

 Výhled od mostu u pošty-pohlednice z roku 1914, kterou vydal papírník Josef Čejka st.
K zásadní přeměně místa zobrazeného na dobové pohlednici došlo na počátku třicátých let. Kaple sv. Rocha a objekty bývalého kláštera ustoupily nejprve stavbě Okresního úřadu, celý blok byl poté dotvořen novostavbou pošty. Ke druhé, mnohem masivnější, vlně demolicí došlo v prostoru za mostem koncem sedmdesátých let, kdy celá řada menších domků i průmyslových objektů padla za oběť výstavbě Plzeňské ulice a sídliště U Pošty.

 Umělecká fotografie mostu ze září 1948. Jejím autorem je Miroslav Zrzavecký.
Dnes je pohled „znečištěn“ nezbytným dopravním značením. V pozadí vidíme i „luxusní“ bytovku, která byla v polovině osmdesátých let postavená původně snad pro důstojníky ČSLA nebo „lesáky“. Na místě pod tímto netradičním panelákem, přímo proti sokolovně, stál až do výstavby Plzeňské ulice (tedy velmi nepovedeného vchvatu města) podobně velký obytný dům s obchody v přízemí, který je dobře patrný na pohlednici z r 1913.

 Stejné místo v únoru 2013. Ne, fotit jsem se stále nenaučil.

Žádné komentáře:

Okomentovat