KATEGORIE

středa 30. května 2012

včera a dnes - GALEX


Pro další příspěvek do rubriky „včera a dnes“ jsem vybral dům v Pražské ulici (dříve třída 1. máje), ve kterém se dříve nacházela prestižní prodejna koženého zboží Galex. 


Obchod byl otevřen 5. června 1968, jednalo se o prodejní prostor pro zboží  z tehdejšího koncernu Průmysl kožené galanterie (PKG), který v okrese Klatovy reprezentoval národní podnik Kozak. 

Prodejna GALEX na počátku sedmdesátých let. Foto ing. Rudolf Bílek.
Sortiment byl poměrně široký (nebo alespoň lokání tisk se tak tvářil) a zahrnoval: brašnářské zboží kožené a z módních plastických hmot, kožené oděvy, rukavice, kožichy, molitanové pláště a bundy. Také zde byly k dostání výrobky ze speciálních vývojových dílen PKG - dámské kabelky,  zboží vpravdě exkluzivní.
Provozovatel prodejny si také dělal naděje, že po otevření hraničního přechodu v Železné Rudě mu budou dělat tržbu i valutoví cizinci. 

Prodejna v květnu 2012.
Myslím, že záhy po roce  1989 prodejna Galex skončila ( i když vývěsní štíty tam pobyly ještě dalších pár let). Kromě majitelů by ovšem asi nikdo jiný nedal dohromady, kolik a jací nájemci se zde vystřídali v uplynulých dvaceti letech.

Inzerát z Nového Klatovska oznamující otevření prodejny.




Žádné komentáře:

Okomentovat